Pećinski par Grabovača

MEDINA ŠPILJA Otvorena prva hrvatska špilja za tretman speleoterapijom

Marin Smolčić

Grabovača / Snimio N. Mraović

Grabovača / Snimio N. Mraović

Koncesijsko odobrenje je s PP Grabovača prošloga tjedna potpisala vlasnica  obrta „Siga“ iz Perušića Ana Turić 


 


PERUŠIĆ Simboličkim presijecanjem vrpce od danas Medina špilja u Pećinskom parku Grabovača ima novi sadržaj. Po prvi puta u Hrvatskoj otvorena je špilja za medicinski tretman speleoterapije, vrste liječenja blagotvornog za dišne puteve zbog specifičnog sastava zraka u špiljskim objektima. Koncesijsko odobrenje je s PP Grabovača prošloga tjedna potpisala vlasnica  obrta „Siga“ iz Perušića Ana Turić.
Među prvima danas su u Medinu špilju ušli župan ličko-senjski Ernest Petry, državni tajnik Sanjin Rukavina,  direktor Turističke zajednice Ličko-senjske županije Ivan Radošević, predstavnici Turističke zajednice  Općine Perušić, predstavnici nekoliko ličkih turističkih agencija i ljubitelji speleologije.


Snimio N. MRAOVIĆ

Snimio N. MRAOVIĆ


Ovom prilikom župan Petry nije želio davati izjave medijima, osim što je podupro „svaku aktivnost koja pomaže valorizaciji prirodnih bogatstava Ličko-senjske županije“. 


U Medinoj špilji je postavljeno nekoliko fotelja na kojima će tijekom spleoterapije sjediti budući pacijenti i boravkom u podzemnom svijetu liječiti dišne puteve i pluća. Temperatura zraka u ovoj nevelikoj, ali vrlo lijepoj špilji je +8 stupnjeva C. Nepromjenjiva je tijekom cijele godine.


Snimio N. MRAOVIĆ

Snimio N. MRAOVIĆ


Snimio N. MRAOVIĆ

Snimio N. MRAOVIĆ