Potpisani sporazumi

Osiguran nastavak ulaganja u infrastrukturu luka Karlobag i Barić Draga

Dorotea Prpić

Namjena luke Karlobag bi se proširila pa bi uz komunalne imala i nautičke vezove te druge gospodarsko komunalne sadržajeU prostorima općine Karlobag potpisani su sporazumi o daljnjem ulaganju u lučku infrastrukturu i to u luku Karlobag i u luku Barić Draga kojima upravlja Lučka uprava Senj.


Uz domaćina načelnika općine Karlobag Borisa Smojvera prisustvovali su i župan Ličko-senjski Ernest Petry, zamjenica župana Jasna Orešković-Brkljačić, v.d.ravnatelja Lučke uprave Senj Predrag Dešić i direktor firme Izgradnja d.o.o. Arsen Bistričić koja izvodi radove i s kojom Lučka uprava Senj od ranije za ove luke ima potpisan okvirni sporazum o gradnji.


Za treću fazu izvanrednog održavanja luke Karlobag potpisan ugovor vrijedan je 440 tisuća eura, a za radove na drugu, treću i četvrtu fazu izvanrednog održavanja luke Barić Draga 418 tisuća eura s tim da je 90 posto sredstava za obje luke osiguralo Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a 10 posto Lučka uprava Senj koja je financirala i projektnu dokumentaciju i financira nadzor radova.

Kako je nakon potpisivanja ugovora izjavio v.d.ravnatelja Lučke uprave Senj Predrag Dešić sa ovim sredstvima će se u luci Karlobag odraditi 70-75 posto treće faze izvanrednog održavanja, a završila bi se na jesen ukoliko bude rebalanasa sredstava Ministarstva ili slijedeće godine kada Ministarstvo raspiše novi natječaj.


U izgradnju prve i druge faze izvanrednog održavanja luke Karlobag krenuti će se nakon što se u suradnji sa općinom izmijeni prostorni plan, a time bi se i namjena luke proširila pa bi uz komunalne imala i nautičke vezove te druge gospodarsko komunalne sadržaje.


Istim postupkom stvoriti će se i uvjeti za proširenje luke Baška Draga čime će se proširiti lučko područje i osigurati i komunalni i nautički sadržaji, ali i gospodarsko komercijalni sadržaji u okviru kojih bi se osigurao i prostor za lokalno ribolovno društvo „Bura“.


„U ovoj godini planiramo postaviti i stepenice radi povezivanja preko „Mandrača“ prema plaži čime će se stanovnici i turisti prema plaži sigurnije kretati. “ izjavio je v.d.ravnatelj Dešić i najavio da Lučka uprava Senj od slijedećeg tjedna dobiva novog ravnatelja Antu Stipića.


 


Uz zahvalu županu, ministru Butkoviću i Vladi RH načelnik Smojver je rekao kako će ukupno ulaganje na području općine Karlobag u pomorsko dobro ove godine ukupno biti oko milijun eura jer ovim ulaganjima u izvanredno održavanje luka treba dodati i uređenje plaže u Cesarici za što je općina na natječaju također dobila sredstva, a sredstva se očekuju i od županije za sanaciju pomorskog dobra.Najavio je i izgradnju još jedne vodospreme koja će se u visini od 90 posto financirati iz nacionalnog plana oporavka , a u suradnji sa Županijom kao nositeljem projekta i Parkom prirode Velebit aplicirano je na i natječaj Ministarstva turizma za nadogradnju hostela u Baškim Oštarijama.


Kako je među ostalim rekao župan Petry ulaganja na području općine Karlobag su intenzivirana jer je cilj zadržali život i investicijsku opstojnost ovog kraja, a nabrojio je niz drugih investicija koje se provode na priobalnom dijelu županije.


Uređuje se luka Senj i velik dio druge komunalne infrastrukture na području grada Senja. U luci Stinica se nadograđuje treća rampa radi kvalitetnog povezivanja sa susjednim Rabom u Primorsko-goranskoj županiji.


Intenzivna su ulaganja i na području Novalje, ove će godine biti otvorena luka Žigljen, uređuje se komunalna i ribarska luka Metajna, te Primorska ulica.


U Novalji će se graditi i zgrada MUP-a, a oko 50 milijuna eura vrijedan je projekt aglomeracije koja će se završiti do konca ove godine.


„Za sve te projekte možemo zahvaliti Vladi i nadležnim ministarstvima s kojima imamo odličan odnosu u suradnji sa svim jedinicama lokalne samouprave u županiji.“ rekao je župan Petry.