Prvi u Hrvatskoj

Općoj bolnici Gospić međunarodni certifikati za kvalitetu medicinske usluge

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Na ovaj se način se promovira skrb za svakog pacijenta i kvaliteta zdravstvenih usluga, i to prema međunarodno prihvaćenim standardima, poručila je ravnateljica Sandra ČubelićNakon 14 mjeseci rada, analiza i poboljšanja medicinskih usluga ispred ulaza u Opću bolnicu Gospić upriličena je danas svečanost i dodjela akreditacijskog American Accreditation Commission International (AACI) i ISO certifikata. Na ovaj način je Opća bolnica Gospić postala prva i za sada jedina  ovakva ustanova u javnozdravstvenom sustavu Republike Hrvatske.


Na svečanosti je u ime Vlade RH nazočio osobni izaslanik premijera Andreja Plenkovića, državni tajnik prim dr. sc. Željko Plazinić, ravnatelj HZZO-a dr. Luciano Vukelić, predstavnik akreditacijske agencije Krešimir Antonio Paliska, župan ličko-senjski dr. Darko Milinović, biskup gospićko-senjski mons. Zdenko Križić, biskupijski kancelar preč. Mišel Grgurić, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Sterčević, predstavnici policije, Hrvatske vojske i brojnih ustanova.


Govoreći o procesu stjecanja ovog prestižnog cerifikata ravnateljica Opće bolnice Gospić dr. Sandra Čubelić istaknula je profesionalnost i zalaganje svih zaposlenika ove medicinske ustanove koji su zaslužni za još jedno priznanje struke ustanovi.
– Na ovaj se način se promovira skrb za svakog pacijenta i kvaliteta zdravstvenih usluga, i to prema međunarodno prihvaćenim standardima. Ova akreditacija stavlja skrb o pacijentima u središte rada naše ustanove. Svi ti procesi se prate, mjere, analiziraju i poboljšavaju.


Tako će biti i ubuduće jer je to proces koji zapravo nikada ne prestaje. Najvažnije od svega što smo uveli cjeloviti program upravljanja rizicima jer rizika u zdravstvu uvijek ima puno. Prema svim relevantnim studijama ova akreditacija je najučinkovitija za poboljšanje kvalitete skrbi i sigurnosti pacijenata.


Moja pomoćnica za kvalitetu medicinskih usluga dr. Ivanka Krmpotić, pomoćnica za sestrinsvo Ruža Uremović, sestra Manda Pavičić Naglić i drugo medicinsko osoblje i doktori uvelike su mi pomogli i prihvatili su profesionalni izazov 2019. godine, iako tada niti jedna hrvatska opća bolnica nije bila prijavljena za tu akreditaciju, kazala je ravnateljica dr. Sandra Čubelić.Krešimir Antonio Paliska istaknuo je kako je od velike važnostistjecanje ovoga certifikata.


– Ovakvi standardi u Americi postoji dulje od 100 godina, a tek odnedavno u Europi. Mnoge su svjetske bolnice krenule u poboljšanje svojih standarda zbog nečega lošega. Gospićka bolnica je krenula iz dobrih uvjeta i samo su htjeli poboljšati svoje uvjete liječenja i povećati svoje standarde.


Kada smo počeli ovaj proces i vratili se u jedan od nadzora svi smo rekli „ovo više nije ona bolnica“. Već tada su pomaci bili brojni, korijeniti i vrlo profesionalni. Ova bolnica je u ovih 14 mjeseci načinila ogromne korake napretka u svakom smislu.


Jedino što se nije promijenilo bio je entuzijazam i energija ovog tima da gospićka bolnica prva u Hrvatskoj dosegne standarde sličnih ustanova u svijetu, zaključio je Paliska.Nazočne je pozdravio i župan dr. Darko Milinović, nekadašnji liječnik, ministar zdravstva i ravnatelj Opće bolnice Gospić uputio je iskrene čestitke na ovom laskavom proznanju.


– U ovaj sam medicinski tim uvijek vjerovao, vjerovali su i pacijenti pa Opća bolnica Gospić nije slučajno u anketama izabrana kao najbolja medicinska ustanova u RH. Nema nam veće časti nego li kada vam pacijenti daju takvo priznanje.


Volio bih da smo danas stavili fotografiju ove bolnice iz Domovinskog rata. Ovdje ispred nas je bila je kasarna zločinačke JNA, 200 metara iza nas prva linija obrane Gospića. Bila je to jedina takva ustanova koja nikada nije bila zatvorena.


Pred rat ovdje je radilo 326 ljudi, kada je rat počeo ostalo nas je svega 76. Od tih 76 časnih ljudi svi su zaslužni za ovo što smo danas došli pozdraviti i proslaviti. Ova bolnica je simbol prkosa, hrabrosti i profesionalizma. U podrumu ove bolnice čuvali smo živote onih koji su se borili za Hrvatsk, istaknuo je župan Milinović.


Državni tajnik Željko Plazinić također se pridružio dobrim željama i iskazao zahvalnost, ali i hrabrost ove ustanove da bi se pridružili sličnim ustanovama u Americi i Europi koje svakim danom čine napore kako bi poboljšali zdravstvenu skrb i imali visoke standarde u svom radu.


Pri tome je skrb o pacijntima nukleus njihova postojanja i nastojanja da svojim radom liječe i spašavaju ljudske živote.


Cerifikat su iz ruku Krešimira Antonia Paliske u ime Opće bolnice primile ravnateljica dr. Sandra Čubelić i njezina pomoćnica za kvalitetu medicinskih usluga dr. Ivanka Krmpotić.