Sufinanciranje za školarce

Općina Lovinac sama traži načine demografskog oporavka

Marin Smolčić

Foto: M. SMOLČIĆ

Foto: M. SMOLČIĆIako se u demografske mjere ne ubraja i razvoj gospodarstva ovaj segment svakako je nezaobilazan i često presudan faktor „sloma“ depopulacije. U Općini Lovinac, jednoj od najmanjih u Lici, puno su očekivali od izgradnje turističkog kompleksa T-nest riječkog poduzetnika Gorana Štroka. Izgradnja toga elitnog naselja je za sada „na čekanju“, što zbog korona-epidemije, što zbog nekih drugih razloga. Glasna najava o otvaranju stotinjak radnih mjesta podigla je u početku ove priče moral mlađe populacije iz cijele Like, ali odlasci mladih izvan Hrvatske u potrazi za poslom postali su gotovo svakodnevna pojava.


U Općini Lovinac su, ne čekajući Štroka, već donijeli nekoliko demografskih mjera koje provode, a koje su se pokazale kao odlične smjernice za nastavak provođenja demografske politike ovog dijela Like. Ove godine donešene su nove odluke. Uz već ranije donijetu Odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za osnovnu školu, donijeta je Odluka o jednokratnoj pomoći sufinanciranja nabavke udžbenika i radnog materijala učenicima srednjih škola u iznosu 1.000 kuna jednokratno.


Također, slijedeće odluke su donešene zbog olakšavanja financiranja srednjoškolaca i studenata na prostoru Općine Lovinac. Pojasnio ih je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić(HDZ).
-Na području naše općine trenutno živi oko 900 stanovnika. Nastojimo zadržati mlade ljude pa je na tome tragu i Odluka o sufinanciranju prijevoza učenika srednjih škola u školskoj godini 2020./2021. po kojoj će Općina Lovinac sufinancirati dio cijene mjesečne učeničke karte koji se ne sufinancira temeljem Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola za školsku godinu 2020./2021. Na ovaj način roditelji neće imati izdatke vezano za prijevoz djece. Donesena je i Odluka o dodjeli pomoći učenicima srednjih škola smještenim u đačkim domovima za školsku godinu 2020./2021. u iznosu 400 kuna mjesečno. Nastojimo pomoći i studentima i u tome smislu je od velike pomoći Odluka o sufinanciranju troškova studiranja studenata s područja općine Lovinac za akademsku godinu 2020./2021. po kojoj će se sufinancirati redovni studenti sa 600 kuna, a izvanredni sa po 450 kuna mjesečno.


Ivan Miletić, Lovinac / Foto: M. SMOLČIĆ


Moramo i dalje „osluškivati“ potrebe i prijedloge najpotrebitijih skupina na području naše općine te koliko je moguće olakšati život naših stanovnika, kaže načelnik Ivan Miletić, inače otac osmero djece. Išao bi on, kaže, na malonogometnu ekipu od devet igrača, ali je za to već pomalo kasno.