Nestašica

Općina kod Plitvica obustavila svima isporuku pitke vode; pogledajte kakvo je stanje u Primorsko-goranskoj županiji

P. N.

Ilustracija / Snimio Mateo LEVAK

Ilustracija / Snimio Mateo LEVAK

Sukladno situaciji dana 19.07.2022 od 12:30 do 17:00 privremeno će se obustaviti isporuka pitke vode na cijelom području općine RakovicaOpćina Rakovica obustavila je svima pitku vodu danas od 12:30 do 17 sati te onda opet od ponoći do pet sati ujutro.


“Obavještavamo žitelje općine Rakovica da je zbog nestašice vode uzrokovane sušnim razdobljem i velikom potrošnjom vode došlo do nedostatne razine vode u vodospremi ‘Lisina’. Sukladno situaciji dana 19.07.2022 od 12:30 do 17:00 privremeno će se obustaviti isporuka pitke vode na cijelom području općine Rakovica. Obustava isporuka pitke vode u noćnim satima u terminu 00:00 do 05:00 nastavlja se do daljnjega. Molimo žitelje Općine Rakovica za razumijevanje i racionalno trošenje vode”, stoji u priopćenju objavljenom na stranicama Općine, kako prenosi portal televizije N1.


 
No, u Primorsko-goranskoj županiji razloga za brigu nema.


– Mogu reći da ovog momenta u Rijeci nemamo tih problema, s obzirom da je naša dnevna potrošnja na nivou prošlogodišnjih dnevnih potrošnji i nismo još počeli razmišljat o redukcijama vode. Ono što smo mi sada napravili je to da imamo dnevno pojačan nadzor na našim izvorištima – rekao je direktor KD Vodovod i kanalizacija, Andrej Marochini, kako javlja Kanal RI.


U zimskim periodima u Rijeci se troši između 50 i 60 tisuća kubika vode, dok se ljeti troši između 73 i 75 tisuća kubika vode dnevno. Pogledajte više u video prilogu


Redukcije i u Istri


Od utorka je na snazi redukcija pitke vode u Istri. Zabranjeno je pitkom vodom prati automobile, navodnjavati površine, čistiti ceste, a zatvoreni su i tuševi na plažama.


Odlučeno je to u petak u Puli na sastanku istarskog župana Borisa Miletića s gradonačelnicima i direktorima vodovoda uz napomenu kako se odluka primjenjuje od ponoći s nedjelje na ponedjeljak. Ta je mjera donesena jer već neko vrijeme hidrološka situacija na području Istre nije povoljna, a znatnije se oborine ne očekuju idućih mjesec dana.