Travellers Choice Award

Ogromno priznanje za Plitvička jezera! Naš nacionalni park ušao na listu tri najbolja u Europi

Marin Smolčić

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Tako su se Plitvice i ovaj dio Like našle među prvih 10 posto atrakcija za posjetitelje u svijetu!PLITVIČKA JEZERA Ovih dana zaljubljenici u ljepote Plitvičkih jezera niti ne pomišljaju da bi u znatnijem broju napustili ovaj nacionalni park. Nije tome doprinijela niti drastičnija pomjena vremenskih prilika jer ovaj prirodni artefakt ima svoje poklonike u svim dijelovima godine. Na uzmak ih ne tjeraju niti jutrošnje temperature zraka koje su ovom dijelu Like, uz slabu kišu, iznosile samo 12 stupnjeva C.


JUNP Plitvička jezera dobitnik je ovogodišnje nagrade Travellers Choice Award. Tako su se Plitvice i ovaj dio Like našle među prvih 10 posto atrakcija za posjetitelje u svijetu! Uz to NP Plitvička jezera treći je na listi „Najbolji od najboljih“ nacionalnih parkova u Europi, te 21.na rang listi u kategoriji „Najbolji od najboljih“ nacionalnih parkova u svijetu!


NP Plitvička jezera se istakao pružanjem izvrsnih usluga i iskustava posjetiteljima i gostima, a sve u htijenju i nastojanju  svakodnevne predanosti svih zaposlenika Parka prema istima pa su se našle i među 10 posto atrakcija na svjetskoj razini.


Ličko je najbolje!
Ovome na svoji način doprinosi i činjenica da je u Nacionalnom parku Plitvička jezera na Ulazu 1 prije mjesec dana otvoreno zajedničko prodajno mjesto Lika Quality proizvoda. Tako već četvrtu godinu Nacionalni park Plitvička jezera kroz suradnju s Klasterom Lika Destination i Poljoprivrednom zadrugom Lika Coop podržava male lokalne proizvođače iz destinacije Lika omogućujući im da svoje proizvode prodaju u najposjećenijem nacionalnom parku u Hrvatskoj.Lika Quality sustav jedinstven je sustav kvalitete, hrane, pića i suvenira pokrenut 2017. godine kroz projekt integralnog gospodarskog razvoja Like – INTEGRA LIKA 2020. Sustav danas okuplja gotovo 60 proizvođača sa 150 autohtonik proizvoda. Svi proizvodi nastali su na području destinacije Lika koja obuhvaća područja Ličko-senjske, manjim dijelom Karlovačke i Zadarske županije i to prema svim zakonskim propisima čija proizvodnja ima uporište u tradiciji. Osim otvaranja novih tržišta cilj sustava bio je i uključivanje proizvođača u turističku ponudu destinacije, povezivanje lokalnih proizvođača s ostalim lokalnim turističkim dionicima te promocija destinacije Lika i kao gastro destinacije na čemu u Klasteru Lika Destination uspješno rade već 5. godinu. Dokaz tomu je uvrštavanje destinacije Lika na popis TOP 100 svjetskih zelenih održivih destinacija zahvaljujući upravo provođenju sustava Lika Quality te osvojena treća svjetska nagrada na temu povezivanja lokalnih proizvođača u funkciji turizma.


Na zajedničkom prodajnom mjestu među Lika Quality proizvodima možete pronaći one klasične prepoznatljive ličke proizvode poput šljivovice, pekmeza, meda, škripavca i base ili ličke kape, ali možete pronaći i moderne ličke proizvode poput eteričnih ulja, magneta, sirupa, drvenih posuda ili keramičkih figurica. Voditeljica Klastera Lika Destination Petra Kovačević vezano uz ovaj uspjeh naglašava:


-Najprodavanija je ipak voda s izvora Gacke, a za njom med, sir pa rakija nakon čega dolaze suveniri. Obzirom na vrućine i na duljinu obilaska samih Plitvičkih jezera ova informacija ne čudi, ali smo sretni jer se ljudi oduševe raznolikom i kvalitetnom ponudom, a posebno činjenicom da je sve to uzgojeno i proizvedeno u neposrednoj blizini Plitvičkih jezera, ističe Petra Kovačević.


Povremene gužve pred ovim prodajnim mjestom najbolje definiraju uspješnost cijeloga projekta, novog sadržaja koji je ovom prestižnom nacionalnom parku bio potreban. Reakcije posjetitelja su izvrsne jer se ova ustanova unatrag nekoliko godina oslobodila stigme po kojoj se donedavno sažetak prodaje suvenira svodio na neuvjerljive proizvode podrijetlom s Dalekog istoka, dok su istodobno nuđene tzv. ličke delicije proizvedene daleko od Like.