Svečanost u "Travici"

Obnovljeni i dograđeni vrtić otvorio vrata malim Senjanima. Dobio je 511 novih kvadrata

Dorotea Prpić

»Stari« dio vrtića kompletno je obnovljen te dograđen s 511 kvadrata novog prostora, odnosno s četiri nove prostorije za boravak djece, sa središnjim prostorom za igru, uredima za zaposlenike i spremištem, pa je sada ukupna površina vrtića gotovo 1.200 m2SENJ – Skromno, sukladno postojećim epidemiološkim mjerama, jučer je otvoren obnovljen i dograđen senjski Dječji vrtić Travica, a uz zaposlenike i ravnateljicu Dubravku Glavaš, otvorenju su prisustvovali i predsjednik Gradskog vijeća Senja Željko Tomljanović, gradonačelnik Jurica Tomljanović sa suradnicima te predsjednik Upravnog vijeća Travice Vedran Tomljanović.


Investicija obnove starog dijela vrtića i dogradnja novog dijela iznosi 15 milijuna kuna, od čega je Grad Senj iz vlastitih sredstava financirao 60 posto, a ostatak je sufinanciralo Ministarstvo poljoprivrede iz Programa ruralnog razvoja RH za razdoblje 2014.-2020., i Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u sklopu Programa podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u predškolskim ustanovama.


»Stari« dio vrtića kompletno je obnovljen, zamijenjene su elektroinstalacije, vodovod i kanalizacija, kao i vanjska oborinska i fekalna kanalizacija, sva unutarnja i vanjska stolarija, zidne i podne obloge, obnovljena je i fasada te postavljen krov s toplinskom izolacijom. Uz to, vrtić je dograđen i s 511 metara četvornih novog prostora, odnosno s četiri nove prostorije za boravak djece, sa središnjim prostorom za igru, uredima za zaposlenike i spremištem, te je opremljen novim namještajem i didaktikom. Cijeli prostor vrtića opremljen je najmodernijim sustavom grijanja i ventilacije, a ugrađeno je i podno grijanje. Nakon ove investicije ukupna površina vrtića je gotovo 1.200 metara četvornih, te ima sedam odgojno-obrazovnih skupina – pet vrtićkih i dvije jasličke – a svaka skupina ima izlaz u dvorište i na igralište.


Slijedi vanjski nastavak
– Zahvaljujem Gradu Senju koji je prepoznao važnost realizacije ovog projekta i svima koji su nam pomogli u njegovoj provedbi, ali i zaposlenicima i ravnateljici senjske osnovne škole u čijim smo prostorima boravili nešto manje od dvije godine dok su radovi trajali. Hvala i roditeljima i djeci na strpljenju, kao i zaposlenicima vrtića koji su za vrijeme radova radili u promijenjenim uvjetima – rekla je među ostalim ravnateljica Dubravka Glavaš, a gradonačelnik Jurica Tomljanović najavio je i daljnja ulaganja u prostore namijenjene senjskim mališanima.


– Ovom investicijom smo znatno poboljšali uvjete boravka djece u vrtiću, ali time ulaganja grada ne završavaju. Slijedi dovršenje uređenja igrališta, a planira se urediti i gradsko zemljište od oko tisuću kvadrata iza dječjeg vrtića, na kojem će se osmisliti program za boravak djece u prirodi, što ćemo, vjerujem, realizirati uz pomoć EU sredstava. Zahvaljujem i djeci, i zaposlenicima, i roditeljima na strpljenju ove dvije godine dok se je vrtić uređivao – rekao je gradonačelnik, predavši i prigodne darove.


Dodatni stručni kadar


U vrtiću je već ili će uskoro biti zaposlen i dodatni stručni kadar, sve sukladno propisanim standardima u predškolskom obrazovanju.


Senjski župnik Richard Pavlić blagoslovio je nove prostorije vrtića ranije, dok djeca nisu bila prisutna, sve sukladno propisanim epidemiološkim mjerama i preporukama, a program otvorenja upotpunila su djeca mješovite vrtićke skupine Pčelice izvevši plesnu točku koju su spremili sa svojim odgojiteljicama.


Ovim projektom Grad Senj znatno doprinosi kvaliteti života lokalnog stanovništva kroz poboljšanje usluge predškolskog odgoja na području grada, odnosno provođenje upisa djece po državnom pedagoškom standardu (DPS) te opremljenosti skupina kvalitetnom didaktikom. Sve navedeno je temelj kvalitetnog okruženja za razvoj dječje mašte, kreativnosti, samostalnosti, empatije i mnogobrojnih razvojnih sposobnosti djece.