ČESTITKE INICIJATORIMA

Obnovljen najstariji mlin u NP Plitvička jezera: Nakon više od pola stoljeća opet “klepeće” milinica u selu Korana

Marin Smolčić

Nakon što je vodostaj Korane pao, montirano je novo pogonsko mlinsko postrojenje. Obnovljena su dva vodena kola s osovinama, vodne skele i ustave, tako da mlin još dugi niz godina može nesmetano raditiPLITVIČKA JEZERA – Još uvijek aktualna suša potaknula nas je na razmišljanje. Zbog oštećenosti brojnih ustava (bentova) na rijeci Lici, Jadovi i Otešici, ponegdje je razina vode dovedena u situaciju da »jedva curka«. To se posvuda negativno odrazilo na riblji fond, a većina se vodotoka može prijeći u nastalim plićacima. O desecima zapuštenih mlinova uglavnom nitko niti ne skrbi. Ukoliko je nešto od njih ostalo, uglavnom nisu u funkciji, osim mlinova na izvoru rijeke Gacke i jedinoj mlinici na rijeci Lici koju je lani obnovio gospićki Državni arhiv na lokalitetu Ribnik.


Pogonsko postrojenje


Aktualna energetska kriza »dala nam je misliti« jer milijuni kubika ličkih tekućica rasipaju vodu i gotovo ničemu ne služe, osim nadopunjavanju bioloških minimuma tih rijeka. Mlinice na vodeni pogon postale su tek artefakti u koji zalaze rijetki, u strahu da ne propadnu kroz derutne drvene podove.


Ovih dana se u tom smislu učinio važan iskorak u Nacionalnom parku Plitvička jezera. U naselju Korana obnovljen je stari mlin, kao važan tradicijski objekt i dio kulturne baštine Nacionalnog parka Plitvička jezera. Izgrađen je u prvoj polovici 20. stoljeća i danas je u funkciji. U njemu se prezentira tradicijski način mljevenja žita. Obnova zgrade mlina izvedena je 2002. godine, ali pogonsko postrojenje mlina nije obnovljeno pedeset i više godina. S obzirom da su dijelovi pogonskog postrojenja bili u vrlo lošem i derutnom stanju, pristupilo se projektiranju i obnovi tog dijela mlina.


Izazovi
Poseban izazov je bila izrada nacrta pošto nisu postojali baš nikakvi i sve je trebalo dobro snimiti i prenijeti na papir kako bi se prema novim nacrtima mogli izraditi pojedini dijelovi. Drugi izazov je bio pronaći majstora koji to sve može napraviti i ugraditi pošto se ovakvim poslovima skoro više nitko ne bavi. Osim Stolarije »Barić« iz Ličkog Petrovog Sela čiji se najstariji majstor Drago Barić prihvatio ovoga posla.


Ipak, sve se to uspjelo riješiti i nakon što je vodostaj Korane značajno pao, montirano je novo pogonsko mlinsko postrojenje. Obnovljena su dva vodena kola s osovinama, vodne skele i ustave, tako da mlin još dugi niz godina može nesmetano raditi. Kako je cijelo mlinsko postrojenje bilo rastavljeno, bila je ovo prilika i da se obavi oštrenje, »klepanje« mlinskih kamena. Da bi se obnovljeno mlinsko postrojenje iskušalo, trebalo je usmjeriti vodu iz rijeke, da bi nakon mnogo godina »zaklepetala« obnovljena mlinica. Sada je mlin osposobljen za uporabu, samo da se vodostaj rijeke Korane barem malo poveća.