NP Sjeverni Velebit i PP Velebit

Obilježeno 90 godina od izgradnje Premužićeve staze

Dorotea Prpić

Na pješačenju od Zavižana do Alana bilo je 150 sudionika

Na pješačenju od Zavižana do Alana bilo je 150 sudionika

Pješačenje je bilo izazovno, ali ne zato manje lijepo. Mi volimo reći da je upravo taj potez od Zavižana do Alana možda i najljepši dio staze, rekla je Irena Glavičić SertićSENJ – Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit i Park prirode Velebit prigodnim su programom obilježili 90 godina od izgradnje Premužićeve staze, remek-djela suhozidnog graditeljstva. Među ostalim, organizirano je planinarenje Premužićevom stazom na dionici od Zavižana do Alana, a na Baškim Oštarijama promoviran je vodič naslova »Premužićeva staza« autora glavnog tajnika Hrvatskog planinarskog saveza Alana Čaplara koji u ovom vodiču osim obilježja Velebita, daje osvrt i na značaj Premužićeve staze. Vodič su izdali Hrvatski planinarski savez, Javna ustanova Nacionalni park Sjeverni Velebit i Javna ustanova Park prirode Velebit.


– Ovakvim promocijama i edukacijama javnosti, kao što je promocija vodiča »Premužićeva staza« autora Alana Čaplara, samo povećavamo vrijednost staze i vjerujem da će se još više cijeniti kao naša kulturna baština – rekao je ravnatelj JU-a PP-a Velebit Mario Šaban i dodao da je u današnje vrijeme teško pronaći ljude koji znaju obnavljati stazu i koji poznaju ondašnju gradnju, a upravo je na zaštitarima prirode i promotorima zaštićenog područja zadaća da sačuvaju i iznova ističu značaj kulturne vrijednosti ove staze.


Na pješačenju organiziranom u povodu 90 godina Premužićeve staze od Zavižana do Alana bilo je oko 150 sudionika.
– Pješačenje je bilo izazovno, ali ne zato manje lijepo. Mi volimo reći da je upravo taj potez od Zavižana do Alana možda i najljepši dio staze, ali svakako je najkamenitiji jer prolazi kroz Hajdučke i Rožanske kukove. Osim tog najkršovitijeg dijela, prošli smo i kroz travnjake i kroz šume sjevernog dijela Velebita. Većina ljudi je došla dobro pripremljena i opremljena i nadam se da su se svi ugodno osjećali i uživali u vidicima s Premužićeve staze – kazala je ravnateljica JU-a NP-a Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić i dodala da su na ovaj način odali počast Anti Premužiću, jednom od idejnih začetnika i projektantu i traseru staze.


– Zadaća nam je da stazu očuvamo kako bismo i ubuduće imali još niz obljetnica vezanih za Premužićevu stazu – zaključila je ravnateljica Irena Glavičić Sertić.