Dobre vijesti

NP Plitvička jezera nadomak sjajnih rezultata iz rekordnih godina

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine sada imaju povećanje od 100 tisuća posjetiteljaU našem najljepšem nacionalnom parku još uvijek se pomalo sa zebnjom prisjećaju pandemijske 2020. godine.


Nakon prvog vikenda ovoga kolovoza NP Plitvička jezera nadomak je sjajnih rezultata iz vremena od prije nekoliko godina.


Dobre vijesti s nama je podijelio glasnogovornik ove ustanove Ognjen Borčić jer je u prvih sedam mjeseci ove godine, s prvim vikendom mjeseca kolovoza zabilježeno ukupno 340 tisuća posjetitelja.
– U usporedbi sa istim razdobljem prošle godine sada imamo povećanje od 100 tisuća posjetitelja. Dnevna dinamika posjeta je iznimna i izonosi oko 8.000 gostiju.


Dominiraju naši najčešći gosti Nijemci, zatim Poljaci, Česi, Slovaci, a zamijećen je dolazak sve većeg broja Rusa.


Iako je počeo ferragosto, zbog strogih mjera još uvijek nam nedostaju Talijani i Španjolci, inače naši česti gosti u ovom dijelu godine.


Svi naši resursi su u punom pogonu i kao da je vrijeme pandemije daleko iz nas. Ipak, još uvijek nema gostiju s područja Dalekog istoka: iz Kine, Japana, Južne Koreje, Tajlanda…, ističe glasnogovornik Borčić.


Čini se kako su svoj obol ovim odličnim rezultatima dale i prošlotjedne vrućine koje su zasebno bile jake na Jadranu.


– Počelo nam je događati da se na vidikovcu kod Ulaza br. 1, nadomak Velikog slapa, posjetitelji počnu okupljati u rano jutro, prije nego li Sunce ovlada krajobrazom.


Dok je temperatura zraka na toj lokaciji 12-14 stupnjeva celzijevih. Okupljeno mnoštvo tada uživa u svježini ličkog jutra, dok su istodobno temperature zraka u priobalju za desetak i više stupnjeva veće.


Čini se kako svi ne vole toplinsku jaru uobičajenu na Jadranu, zaključuje glasnogovornik Ognjen Borčić.