Što je novog

Novi sadržaji u PP Grabovača

Marin Smolčić

Grabovača

Grabovača

Na području Grabovače ptice su najrasprostranjenija skupina životinja i do danas je zabilježena 81 vrsta, od kojih su 24 strogo zaštićeneVeć smo naučili da Pećinski Park Grabovača svako malo posjetiteljima nudi nove, korisne i atraktivne sadržaje. Tako je bilo i ovoga vikenda. Glasoviti šumski toranj u PP Grabovača od sada osim uživanja u zvuku „šumskih orgulja“ pogonjenih vjetrom i prekrasnom pogledu na okolicu dobio je i svoju edukativnu svrhu kao osmatračnica za ptice.


Na tornju je instaliran poštanski sandučić u kojem se nalaze Priručnici za ptice na hrvatskom i engleskom jeziku iz kojih možemo saznati nešto više o čarobnom svijetu ptica. Riječ je o hrvatskom izdanju najuspješnijeg priručnika o pticama, Collins Bird Guide, čiji su autori Lars Svensson, Killian Mullarney i Dan Zetterström.


Ovo jer prava ornitološka Biblija, priručnik „Ptice Hrvatske i Europe“ na 440 stranica donosi preko 4000 ilustracija svih hrvatskih i europskih ptica. U knjizi se nalaze informacije neophodne za prepoznavanje svih vrsta ptica Hrvatske u svako doba godine te tekstovi o izgledu, veličini, staništu, rasprostranjenosti i glasanju ptica.
Na području Grabovače ptice su najrasprostranjenija skupina životinja i do danas je zabilježena 81 vrsta, od kojih su 24 strogo zaštićene. Jedina kritično ugrožena vrsta je suri orao, Aquila chrysaetos, ponosni vladar visina koji na obližnjim liticama i danas svija svoja gnjezda.


Posebno na nepristupačnim klisurama iznad rijeke Like kod sela Kaluđerovac. Onima koji se prvi put susreću s promatranjem ptica mnogo je lakše ako viđeno mogu usporediti sa slikom odmah nakon što je ptica uočena.


Osim priručnika, postojeća staza koja vodi do šumskog tornja obogaćena je edukativnim panoima koji će ljubitelje prirode pobliže upoznati i s brojnim biljnim vrstama koje rastu na području Pećinskog parka Grabovača.