Turistička atrakcija

Novi sadržaji u Pećinskom parku Grabovača – od Kutije za mirise do Vilinske zemlje

Marin SmolčićPERUŠIĆ Postalo je uobičajeno da nas ekipa iz Pećinskog parka Grabovača kontinuirano iznenađuje s novim sadržajima.


S prvim danima rujna PP Grabovača dobio je nove edukativne sadržaje kojima je upotpunjena turistička ponuda Parka. Osim posjeta špilji Samograd i šetnje poučnim staza, dostupni su i mnogi novi sadržaji za posjetitelje. O svemu ovome više zna ravnateljica ustanove Jelena Milković.


-Biljni vrt je sada obogaćen ljuljačkom za najmlađe, ali i posebnom zonom – Vilinskom zemljom. Ta nova atrakcija sastoji se od minijatirne kućice gdje prema staroj predaji i vjerovanjima žive vile, a noću po okolnim ljekovitim biljkama bacaju svoj čudotvorni prah, da bi te biljke bile još ljekovitije i korisnije ljudima. Sve ovo je ukomponirano uz hobitsku kuću pa cijeli ambijent odiše mistikom koja pobuđuje maštu mlađih posjetitelja.
Tu je od sada i Kutija mirisa. Riječ je biljnim pripravcima s intenzivnim mirisima peperminta, borovnice (šmrike) i kimljena. Mirisi su očaravajući i na svoj način uvode posjetitelje u čarobni svijet autohtonih ljekovitih biljaka.


Novost je što od sada šetnjom po Parku dolazite do stijene koja će vas educirati o krškom reljefu, koji čini 50 posto reljefa Republike Hrvatske. Realizirali smo i Panov labirint, također namijenjen opuštanju naših posjetitielja. Ime je dobio po Panu, dobrom duhu šume.


Labirint se sastoji od drveća, grmova i kamenja iz kojih posjetitelji traže izlaz. Za odmor izletnika renovirana je mala dolina s hedonističkim porivima, popularna „Roštilj draga“ koja je nanovo uređena te je dostupna svima koji žele provesti dan u prirodi te zabavu upotpuniti piknikom.


S ovim aktivnostima nastavljeno je raditi na interpretaciji prirode i razvoju edukacijskih programa, što je jedna od važnih zadaća ove Ustanove. Zapravo je priroda i sve što ona pruža, od kore drveta do zraka koji udišemo, najbolja učionica na svijetu. Bez obzira na spol, dob, zanimanje ili nacionalnost, zaključuje ravnateljica Milković.


Nova poučna staza Klisa


Među brojnim novim turističko-izletničkim resursima što se gotovo svakodnevno viđaju na području Perušića, od danas svakako treba uvrstiti i poučnu stazu Klisa. Proteže se iz samog centra Perušića u duljini od 1.198,54 m. Uz pokazne panoe šetnja ovom stazom je i edukativna jer je pri tome moguće doznati o bogatim šumama, flori i fauni ovoga kraja, ali i o samom brdu Klisa i njegovom višestrukom značenju u životima Perušićana.


Upravo na ovom brdu uz čuvanje stoke, rađale su se ljubavi, sklapala prijateljstva i odvijale najmaštovitije dječje igre. Hodajući stazom nailazi se na vidikovac i nekoliko klupica koje dobro dođu za odmoriti se i pritom uživati u pogledu na Stari grad Perušić, crkvu Uzvišenja sv. Križa i okolicu


Ova poučna staza dobiva i svoj značaj u turističkom smislu, turisti koji borave u Perušiću koriste vrijeme za šetnju i uživanju u prekrasnim vidicima. Završetkom projekta koji je inicijativa Općine Perušić ovaj gradić dobio je još jedan prirodni artefak u nizu kojim je obogaćena turistička ponuda.