Jurica Tomljanović obznanio svoju odluku

Novi gradonačelnik Senja dužnost će obavljati volonterski

Dorotea Prpić

Jurica Tomljanović

Jurica Tomljanović

Grad Senj i njegovi građani zaslužuju da im gradonačelnik praktično 24 sata bude na raspolaganju, a i očekivali su veću angažiranost gradonačelnika – komentirao je vijećnik Željko Nekić (LiPO)SENJ  Što znači da će gradonačelnik Grada Senja svoju dužnost obavljati volonterski, koje mu je radno vrijeme, kako građani mogu do njega, koje će interese štititi u slučaju spora između Grada Senja i Hrvatskih šuma? Grad Senj i njegovi građani zaslužuju da im gradonačelnik praktično 24 sata bude na raspolaganju, a i očekivali su veću angažiranost gradonačelnika – komentirao je vijećnik Željko Nekić (LiPO) na aktualnom satu prve radne sjednice novog saziva senjskog Gradskog vijeća saznanje da će gradonačelnik Jurica Tomljanović svoju dužnost obavljati volonterski, a u Upravi šuma Senj nastaviti radni odnos kao njen dugogodišnji voditelj. Ovo je i prvi put u novijoj povijesti Grada Senja da gradonačelnik svoju dužnost obavlja volonterski.


– Sve je sukladno zakonu i nema prepreka da dužnost obavljam volonterski, a kao dužnosnik nemam radnog vremena. Prijem građana kod gradonačelnika obavlja se preko tajnice i svi koji trebaju razgovor sa mnom primaju se u roku 24, najkasnije 48 sati. A u slučaju spora Grada Senja i Hrvatskih šuma nadležna je Uprava u Zagrebu – odgovorio je gradonačelnik Tomljanović koji je na pitanje vijećnika Predraga Dešića (LiPO) odgovorio da svog zamjenika iz redova Gradskog vijeća, na što ga obvezuje zakon, još nije imenovao. Dešić je zatražio i da mu se pismeno dostavi popis svih sudskih sporova Grada Senja s fizičkim i pravnim osobama te trenutnim statusom i vrijednostima tih sporova.
Vijećnici su usvojili druge izmjene gradskog proračuna u kojima prihodi u odnosu na prve izmjene proračuna rastu za 26,1 posto i iznose 58,897 milijuna kuna, a kako je pojašnjeno, izmjene su uvjetovali ugovori potpisani s državnim institucijama, odnosno ministarstvima i agencijama i usklađivanje poslovanja Grada Senja i proračunskih korisnika iz prethodnih godina.


Usvojena je i odluka o plaći, drugim pravima i naknadama za rad gradonačelnika, članove Gradskog vijeća i radnih tijela Gradskog vijeća. Tako će gradonačelnik, koji svoju dužnost obavlja volonterski, primati naknadu umnoška koeficijenta od 1,91 i osnovice za obračun plaće državnih dužnosnika, a ima pravo i na dnevnice, službeni mobitel do iznosa 500 kuna mjesečno, vozilo na 24-satnom korištenju i na reprezentaciju. Predsjednik Gradskog vijeća primat će naknadu od tisuću kuna, dok je ona do sada iznosila 3 tisuće kuna. Potpredsjednik Gradskog vijeća ima naknadu od 850 kuna, a do sada je iznosila tisuću kuna, a vijećnici imaju naknadu od 650 kuna, što je smanjenje za 50 kuna u odnosu na dosadašnju naknadu. Za predsjednika radnog tijela Gradskog vijeća naknada iznosi 150, dok je ranije iznosila 200 kuna, a za članove radnih tijela 100 kuna, s tim da je dosadašnja iznosila 150 kuna. Ove naknade su sukladno zakonskim odredbama smanjene u odnosu na dosadašnje, što znači i uštedu u gradskom proračunu u odnosu na dosadašnje naknade od oko 76 tisuća kuna godišnje.