Lokalni izbori

Nove tenzije u Gospiću: Kandidati stranke LiPO i HDZ-a sad su se posvađali oko podrške – branitelja

Marin Smolčić

Nakon što su Šimuniću javnu podršku iskazali neki branitelji, sada već bivši članovi HDZ-a, navodno su krenula podmetanja i pritisici iza kojih, prema njegovim tvrdnjama, stoji HDZ-ov kandidat za župana mag. iur. Ernest PetryGOSPIĆ Približavanjem lokalnih izbora rastu međusobne optužbe političkih stranaka na području Ličko-senjske županije. Zadnju lavinu u ovom smislu pokrenuo je dr. sc. Nikola Šimunić, kandidat stranke LiPO za gradonačelnika Gospića. Nakon što su Šimuniću javnu podršku iskazali neki branitelji, sada već bivši članovi HDZ-a, krenula su podmetanja i pritisici iza kojih, prema njegovim tvrdnjama, stoji HDZ-ov kandidat za župana mag. iur. Ernest Petry.


“I onda šok, pojedince nazivaju, čak i iz Zagreba, a ono što najviše iznenađuje da je neke od njih nazvao osobno i Ernest Petry, što smatram izuzetno nekorektnim i pritiskom na slobodu razmišljanja i zdrav razum. Neki od njih koji su mi jučer dali potporu su i članovi, a to nisam znao, HDZ-a. Postavljam pitanje: gdje je problem i je li to izraz panike ili je to jednostavno pokušaj zastrašivanja pred lokalne izbore kojima se veselim, navodi između ostaloga kandidat za gradonačelnika grada Gospića i predsjednik stranke LiPO za grad Gospić dr. sc. Nikola Šimunić, tvrdeći kako ovakve postupke na izborima treba poslati u ropotarnicu povijesti.


Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Javno prozvani kandidat za župana ličko-senjskog iz redova HDZ-a Ernest Petry danas je u potpunosti negirao ove tvrdnje.
“Točno je kako ja nisam nazvao niti jednu od spomenutih osoba, već je mene kao tajnika Gradske organizacije HDZ-a Gospića nazvala jedna od osoba za koju je jučer objavljeno da je dala potporu g. Šimuniću. Navedena osoba u telefonskom razgovoru je, između ostalog, istaknula kako je njegova stranka HDZ već 30 godina i da će tako i dalje ostati. Detalje razgovora u javnosti ne želim iznositi jer to niti je politički korektno niti se želim poput nekih drugih spuštati na tako niske razine”, navodi mag. iur Ernest Petry, potkrijepljujući svoje tvrdnje zabilježenim točnim terminom i trajanjem toga telefonskog poziva. Ovakav način javne komunikacije Petry smatra nedopustivom razinom, neprimjerenoj političkim takmacima.


Na ovaj sukob reagirao je i Pajo Brkljačić, jedan od ratnih zapovjednika obrane Gospića i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Ličko-senjske županije. Potporu nekih bivših članova HDZ-a dr. sc. Nikoli Šimuniću smatra zlonamjernim iskorištavanjem udruga proisteklih iz Domovinskog rata u dnevnopolitičke svrhe.


“Pozivam sve svoje cijenjene suborce, koji su jučer javno podržali kandidaturu g. Šimunića, da ukoliko žele dati podršku nekome od potencijalnih kandidata, to učine isključivo u svoje ime i da nikako ne dopuštaju iskorištavanje časnih udruga koje vode ili u njima djeluju. Svima nam mora biti jasno da navedene udruge čini brojno članstvo koje zasigurno podržava različite političke opcije”, navodi Pajo Brkljačić, predsjednik Kluba 118. brigade ZNG Gospić i predsjednik Zajednice branitelja HDZ-a „Gojko Šušak“ Ličko-senjske županije nastupajući u ovome konflikutu isključivo u svoje osobno ime.