Uređenje

Nove šetnice okolice Gornjeg Švičkog jezera

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Svi koji su nekada putovali iz Otočca prema Švici vidjeli su Gornje Švičko jezero. I svi bi se sigurno složili da je, unatoč štetnom djelovanju čovjeka, i sada ostao prekrasni prirodni fenomenEkolozi i ribolovci se slažu da je prelijepa rijeka Gacka znatno osakaćena ’60.-ih godina kada je donji dio njezina vodotoka kod naselja Švica odsječen i preusmjeren u Brloško jezero, a od tuda kroz Velebit na turbine HE Senj.


Svi koji su nekada putovali iz Otočca prema Švici vidjeli su Gornje Švičko jezero. I svi bi se sigurno složili da je, unatoč štetnom djelovanju čovjeka, i sada ostao prekrasni prirodni fenomen. To jezero je tu pod našim nogama od pamtivjeka i svi se nadamo da će tako i ostati.

Bilo je ono nekada znatno bogatije vodom kada je rijeka Gacka tekla svojim prirodnim tokom, ali i nakon izgradnje hidroenergetskog sustava i preusmjeravanja voda prelijepe rijeke Gacke prema senjskim turbinama nikada to jezero nije potpuno presušilo, vjerojatno zbog podzemnog prihranjivanja i manjih uzvodnih izvora smaragtno bistre vode.


U ljetnom i jesenskom periodu jezeru vodostaj značajno padne, ali svjedoci smo i trenutno izuzetno niskog vodostaja u cijeloj rijeci Gacki pa ne čudi onda niti niski vodostaj u Gornjem Švičkom jezeru ovih dana. Hrvatske vode su protekloga tjedna izvodile radove na uređenju staze oko jezera.Uređeno je dva kilometra staze oko cijelog jezera, a popravljen je i pristup mostu koji vodi s jedne strane na drugu stranu jezera. Postojeći put oko jezera je proširen na tri metra širine, postavljen je geotekstil i sve je nasipano šljunčanim materijalom. Potencijal nove staze sigurno će prepoznati šetači-rekreativci, turisti, a i ribiči koji su i do sada bili stalni gosti na Gornjem Švičkom jezeru.


Nažalost, nema te sile niti količina vode koja bi opet napunila Donje Švičko jezero. Ondje se i danas nalazi nekadašnji ponor koji je kroz velebitski masiv provodio Gacku u more.


Suh i bezvodan taj ponor danas zanima tek rijetke posjetitelje koji žele vidjeti kuda je to nekadašnja ponornica Gacka kretala na dugi put, dajući podvelebitkom dijelu primorja obilje uvijek boćate vode. Na radost lubina, školjki i nestalih jegulja.