Sigurnija opskrba

Nova vodoopskrbna tvrtka na senjskom području od 1. siječnja

Dorotea Prpić

Novo poduzeće će upravljati vodoopskrbom i odvodnjom za gradove Senj, Rab, Pag i Novalja i općine Karlobag, Lopar, Kolan i Povljana i u njega će ući i sva postojeća komunalna poduzeća na tom područjuSENJ – Na posljednjoj sjednici senjskog Gradskog vijeća vijećnik Juraj Tomljanović (HDZ, HBS, HSS) postavio je pitanje vezano za sigurnu i kvalitetnu opskrbu Senja vodom.


– Prije mjesec dana stanovnici Senja imali su problem s vodom, deset dana voda nije bila za upotrebu jer je kod čišćenja jezera u Brlogu, koje je izvodio HE Senj, došlo do ulaska blata u tunel. Istovremeno je Vodovod Hrvatsko primorje-južni ogranak, koji ima isti izvor napajanja vodom na lokaciji Hrmotine gdje dolazi kroz tunel HE Senj, sve to vrijeme svojim korisnicima na senjskom području od Svetog Jurja južno te u općini Karlobag i na otocima Pag i Rab redovito isporučivao ispravnu vodu jer posjeduje puno suvremeniju tehnologiju pročišćavanja vode. Može li se u dogledno vrijeme i Senj spojiti na Vodovod Hrvatsko primorje kako više ne bi dolazilo do takvih situacija – pitao je Juraj Tomljanović.


(Ne)suvremeni filteri


Pitanje je više nego opravdano jer Senj kao turistička destinacija, posebno kad je evidentno da se sezona protegla i na rujan i listopad, a naročito radi stanovnika Senja, ovakvu situaciju u kojoj voda nije za upotrebu više ne može sebi dozvoliti.
– Vodu za Senj isporučuje Vodovod i odvodnja Senj kroz svoje filtere koji nisu tako suvremeni kao u Vodovodu Hrvatsko primorje. Međutim, od 1. siječnja trebalo bi zaživjeti novo poduzeće koje će upravljati vodoopskrbom i odvodnjom za gradove Senj, Rab, Pag i Novalja i općine Karlobag, Lopar, Kolan i Povljana, i u koje će ući i sva postojeća komunalna poduzeća na tom području. Što se tiče prespajanja Senja na Vodovod Hrvatsko primorje, tehničke pretpostavke postoje i nema nikakvih zapreka da i građani Senja dobivaju vodu iz Vodovoda Hrvatsko primorje. U okviru tog novog poduzeća naš Vodovod i odvodnja Senj preuzeo bi uslugu održavanja i za općinu Karlobag – odgovorio je gradonačelnik Jurica Tomljanović.


Tehnički uvjeti


A kakve su tehničke pretpostavke za prespajanje Senja na Vodovod Hrvatsko primorje, pitali smo i direktora Vodovoda Hrvatsko primorje-južni ogranak Milana Nekića koji nema dileme o potrebi ovakvog zahvata.


– Svakako da Senj treba kvalitetnu i sigurnu opskrbu vodom. Neovisno o skorom početku rada novog poduzeća koje će objediniti vodoopskrbu i odvodnju za 28. uslužno područje i u okviru kojeg će djelovati sva komunalna poduzeća na tom području, poželjno je da i Senj opskrbljujemo vodom. Tim više što su naši vlasnici sve jedinice lokalne samouprave koje opskrbljujemo vodom. Same tehničke pretpostavke za to već danas postoje i postupak prespajanja je vrlo jednostavan – kazao je direktor Nekić.


Vjerojatno je ovo prespajanje trebalo učiniti i puno prije pa se građani Senja ne bi suočavali sa situacijama da imaju razdoblja u kojima voda nije za upotrebu, što nije volja Vodovoda i odvodnje Senj, nego ovise o radovima vezanim za HE Senj kroz čiji tunel dolazi voda za Primorje.


Voda u Senju opet ispravna

Iz Vodovoda i odvodnje Senj izvijestili su da je voda za piće u Senju ponovo zdravstveno ispravna. Voda nije bila ispravna proteklih tjedan dana zbog velike količine oborina u području sliva Like i Gacke, što je prouzročilo zamućenje vode i povišenu koncentraciju organske tvari u njoj. Prema novom analitičkom izvješću Zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, analizirani uzorci vode za ljudsku potrošnju su sukladni uvjetima iz Pravilnika o parametrima sukladnosti i metodama analize vode za ljudsku potrošnju.