Lički Osik

Krdo krava slobodno šeće mjestom pored Gospića: “A što krava zna čiji je vrt? Dođe i sve uništi!”

Marin Smolčić

Foto N. Mraović

Foto N. Mraović

Nedeorečeni zakoni i ingerencije djelovanja u ovakvim situacijama dobro su došli neodgovornim vlasnicima stokeU vrijeme berbe po vrtovima u okolici Gospića i Perušića vrijedni vlasnici imaju sve više susreta s krava i konjima koji besciljno lutaju i čine im štete. Zadnji takav slučaj dogodio se u naselju Lički Osik pored Gospića.


Krda krava već nekoliko dana lutaju okolicom, a od jučer su ušle u samo mjesto jer su ponegdje našli sočnu travu. Riječ je o travnatim površinama koje su stanari mjesecima polijevali kako bi unatoč suši pred zgradama imali zelene površine.

Nedeorečeni zakoni i ingerencije djelovanja u ovakvim situacijama dobro su došli neodgovornim vlasnicima stoke.


Njihovo pravno znanje je dovoljno da su shvatili kako im nitko ništa ne može. Na gnjevne upite građana Ličkog Osika koji su u svojim vrtovima našli uništene nasade, vlasnici krava nehajno odgovaraju:-A što krava zna čiji je vrt? Dođe i sve uništi! Blago k’o blago!


Ponegdje su uvedeni i komunalni redari, ali kao da krave i konji znaju njihovo radno vrijeme pa štete čine noću.


Zimus je jednom vlasniku krava ubijeno jedno grlo, odvučeno malo dalje u šumarak, poliveno benzinom i zapaljeno. Netko je vlasniku poslao svirepu poruku, kao da je neretna stoka kriva što se o njoj nitko ne brine. Osim kada su u pitanju državni poticaji!