Muzej Like

Noć muzeja: Kako je Tesla postao milijarder?

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Nadomak Tesline kuće otvorena je večeras numizmatička izložba pod nazivom „Tesla milijarder“Muzej Like Gospić i ove godine se priključio nacionalnoj kulturnoj manifestaciji pod nazivom „Noć muzeja“. Planirani sadržaji održali su se na dvjema lokacijama: u samom Muzeju u Gospiću i u Memorijalnom centru Nikole Tesle u Smiljanu.Nadomak Tesline kuće otvorena je večeras numizmatička izložba pod nazivom „Tesla milijarder“.
U uvodnom dijelu izložbe ranateljica Muzeja Like Gospić dr. sc. Tatjana Kolak istaknula je kako se ova ustanova po 17. puta uključuje u ovakve manifestacije i zahvalila ličkim numizmatičarima Milanu Rastu i Stjepanu Brajkoviću čijom zaslugom je izložba i postavljena.O samoj izložbi više je rekla Josipa Starčević Prpić, kordinatorica za promotivne aktivnosti Memorijalnog centra Nikole Tesle u Smiljanu.


– Izložba obuhvaća novac koji na sebi ima motiv Nikole Tesle. Izloženo je 17 kovanica i 11 papirnatih novčanica. Novac dolazi iz bivše SFR Jugoslavije, Hrvatske, Srbije, Gane i Niue Islanda.Naziv izložbe je „Tesla milijarder“ jer je Tesla čovječanstvu za svojega života poklonio mnoge milijarde u vidu svojih izuma čija nam je primjena uvelike poboljšala živote, zaključila je Josipa Starčević Prpić.Tesla je pred kraj života živio skromno dok su mnogi izumitelji-suvremenici ubirali plodove njeova rada. Iz tih vremena i situacija datira Teslina izreka:


– Nisam ljut niti ljubomoran na takve „učenjake“ što mi kradu ideje. Krivo mi je što nemaju svoje!