Institut Robert Koch

Njemačka na popis rizičnih područja širenja covida-19 uvrstila Ličko-senjsku županiju

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Na popis Instituta Robert Koch uvrštene su francuske regije Centre-Val de Loire, Bretanje i Normandije, Ličko-senjska županija u Hrvatskoj i Notranjsko-kraška regija u SlovenijiNjemačka je u srijedu na popis visoko rizičnih područja dodala regije iz 11 europskih zemalja, uključujući Ličko-senjsku županiju, čime je odbacila posljednju nadu u oživljavanje turizma u vrijeme kad brojnim zemljama prijeti drugi val koronavirusa.


Na popis Instituta Robert Koch uvrštene su glavne turističke destinacije poput francuskih regija Centre-Val de Loire, Bretanje i Normandije, Ličko-senjska županija u Hrvatskoj i Notranjsko-kraška regija u Sloveniji.


Na listi su još prijestolnice Irske, Portugala i Danske, nizozemska pokrajina Utrecht, austrijska država Vorarlberg, većina Češke Republike, okrug Gyor u zapadnoj Mađarskoj i rumunjska Covasna.
Uvrštavanje na popis rizičnih područja obično slijedi kada Ministarstvo vanjskih poslova objavi preporuke protiv neophodnih putovanja u dotičnu regiju.


Njemačka upozorava protiv putovanja u regije u Europskoj uniji gdje je više od 50 zaraženih na 100.000 ljudi u tjedan dana.


Zbog širenja epidemije Njemačka je na popis epidemiološki rizičnih područja u Hrvatskoj do sada stavila Dubrovačko-neretvansku, Požeško-slavonsku, Šibensko-kninsku, Splitsko-dalmatinsku, Brodsko-posavsku, Virovitičko-podravsku županiju i Zadarsku županiju.


Proglašenje nekog područja rizičnim znači da oni koji se od tamo vraćaju s odmora moraju testirati na koronavirus i ostati u samoizolaciji dok ne dobiju rezultat testiranja.