Radovi u Gospiću

Niče energana na kraju grada

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Slovačko-hrvatska tvrtka »Energana Gospić 1« sa sjedištem u Korenici će u ovaj posao uložiti od 12 do 14 milijuna eura, što će rezultirati izgradnjom energane na biomasu snage 5 MWU ličkoj metropoli već smo navikli da se dugi niz godina ne događaju bitni građevinsko-gospodarski pomaci. Radovi kojima svjedočimo uglavnom se odnose na infrastrukturu, spomenike ili sanaciju poneke zgrade. Sad se prvi put gradi proizvodni resurs koji obećava nova radna mjesta.


U Poslovnoj zoni Smiljansko polje pored Gospića u poodmakloj je fazi izgradnja energane na biomasu. Djelatnici i strojevi poznate tvrtke »Đuro Đaković« proteklih dana su koristili lijepo vrijeme i nastavili mijenjati vizuru gradilišta. Slovački investitor će u ovo postrojenje uložiti od 12 do 14 milijuna eura i u prvoj fazi otvoriti najmanje 15 radnih mjesta.


Još je 2015. godine potpisan ugovor između Grada Gospića i predstavnika slovačko-hrvatske tvrtke »Energana Gospić 1« sa sjedištem u Korenici o kupoprodaji građevinske parcele u Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje.
Na prigodnoj svečanosti vlasnik tvrtke Marian Peciar tada se zahvalio na kooperativnosti i profesionalnom odnosu Gradske uprave, što bi uz nova ulaganja trebalo rezultirati izgradnjom kogeneracijskog postrojenja snage 5 MW. Na kupljenoj parceli površine oko 1,3 hektara, na kojoj investitori grade energanu i toplanu, zadnjih se dana intenzivno radi.


Prognoze vremena su varljive, ali ni one ne mogu omesti graditelje da se u vrijeme kiša povuku u već izgrađene sadržaje i tako nastave s poslom. Kako smo već čuli, dio struje prodavat će se HEP-u, a viškove će pretvarati u toplinsku energiju. Sustav je potpuno ekološki i u radu će koristiti isključivo šumsku sječku, biootpad koji je inače osuđen na truljenje.


U sklopu buduće gospićke energane izgradit će se i staklenici za uzgoj povrća koji će se grijati iz vlastite toplane. Završetak radova u prvoj fazi buduće energane očekuje se iduće godine. Zadnjih je godina među mladim Ličanima Irska postala omiljena radna destinacija pa treba vjerovati da energane neće uvoziti radnu snagu.