NP Sjeverni Velebit

Nedavne kiše dovele do urušavanja dijela Premužićeve staze. Za posjetitelje uređen obilazak

Marin Smolčić

Ilustracija

IlustracijaKako smo već javljali, nedavne obilne kiše prouzročile su urušavanje jednog dijela poznate Premužićeve staze u NP Sjeverni Velebit. Budući su ovih dana na ovaj prostor pohrlili mnogi planinari i izletnici uprava nacionalnog parka je još jednom pozvala sve posjetitelje na oprez.


Naglasila je to ravnateljica ove Ustanove Irena Glavičić Sertić.


-Uslijed obilnih kiša urušio se dio Premužićeve staze 500 m prije Rossijeve kolibe iz smjera Zavižana. Zbog sigurnosti posjetitelja prolaz tim dijelom staze je i dalje zabranjen.
Kako bi se omogućio daljnji prolaz Premužićevom stazom označen je i markiran privremeni planinarski put kojim se zaobilazi taj oštećeni dio staze. Napominjemo da taj privremeni planinarski put nije građen kao Premužićeva staza pa molimo za pojačani oprez. Duljina te novo-označene staze je oko 500 m i vrijeme hoda se produljuje za oko pola sata.


Nakon skretanja za Gromovaču ide se Premužićevom stazom još oko 700 m. Silazi se sa staze kroz klekovinu bukve i hoda se rubom Fabinog dolca te se ponovno uspinje i izlazi na postojeću planinarsku stazu kojom se iz Škrbinih draga ide na Premužićevu, ističe ravnateljica ove Ustanove Irena Glavičić Sertić.


Ovih dana pojačane su posjete jedinstvenom postavu „Kuća Velebita“ u Krasnu čiji su najčešći posjetitelji učenici osnovnih i srednjih škola koji će na ovaj način iskoristiti produljeni vikend.