LJETNI KARNEVAL

Najjači reful među senjskim ljetnim događanjima: ‘Evo nas jopet, vraćamo se tradiciji u punom sjaju’

Dorotea Prpić

Tri dana lude zabave pod maskama, od 11. do 13. kolovoza, kad je na programu velika međunarodna karnevalska povorka, ma sjajno, zaključio je Viktor Samaržija, direktor TZ-a grada Senja SENJ – Turistička zajednica grada Senja je nakon dvije godine koronapauze pozvala na sudjelovanje u 49. međunarodnom senjskom ljetnom karnevalu 2022. koji će se održati od 11. do 13. kolovoza. Tradicija ljetnog maskiranja i balova u Senju je zapravo nastavak nekadašnjih Venecijanskih noći, koje su se održavale na gradskom kupalištu Banji ili u Portu još od davne 1948. godine. Bile su vrlo uspješne i popularne.


Uz ples priređivala su se i razna natjecanja, u plivanju, ronjenju, lovile su se ribe, a sve kako bi strani turisti osjetili duh Senja. Održavale su se sve do 1965. godine, nakon čega se je u Turističkom društvu na čelu s Vladom Lončarićem-Nodom, tadašnjim tajnikom društva, došlo na ideju da se komadić senjske pokladne tradicije iskoristi u turističke svrhe pa je 29. srpnja 1967. godine održan prvi ljetni karneval i to na nekadašnjoj ljetnoj pozornici. Uz domaće muzikante svirala je i limena glazba sa Sušaka. Okupilo se više od 200 maškara među kojima su bili i gosti iz Novog Vinodolskog, a dijelile su se i nagrade za najuspješnije maske. Prvi ljetni karneval bio je više nego uspješan pa je organiziranje karnevala nastavljeno i sljedećih godina. Za treći karneval ljetna je pozornica bila tijesna pa se karneval seli na Trg Cilnicu, Senjani ga zovu Velika Placa, a tu se karnevalske zabave održavaju i danas.


Međunarodna dimenzija


U drugoj polovini 80-ih godina, uspostavljanjem pobratimske veze s talijanskim gradom Fanom jača međunarodna dimenzija karnevala. Organizirano na karneval najprije stiže jedna skupina iz Fana, potom iz njemačkoga gradića Sindelfingena, a kasnije i skupine iz Austrije, Mađarske, Čehoslovačke, Poljske… Usporedno raste i broj maskiranih skupina iz Hrvatske. Krajem 80-ih osniva se i Karnevalski odbor, koji postaje sve važnijim čimbenikom u osmišljavanju programa.
Niti Domovinski rat nije uspio ugasiti senjski karnevalski duh, jer nakon rata karneval ponovo oživljava i postupno prelazi u poznati turistički brend. Stasao je u instituciju, a o njemu se pišu i znanstveni članci. Senjani su svojim karnevalskim duhom »zarazili« i druge, pa na karneval dolaze brojne maškarane skupine iz riječkog prstena, ali i drugih dijelova Hrvatske i inozemstva.


I ove godine povijest će se ponoviti. I to još jače nakon dvogodišnje koronapauze. U senjskim kućama i dvorištima punom se parom radi – osmišljavaju se i šiju maškarade, grade alegorijska kola. Karneval s nestrpljenjem iščekuje i staro i mlado.


Zahuktale pripreme


A pripreme za ovogodišnji karneval, središnji ljetni zabavni događaj, pri kraju su i u Turističkoj zajednici grada Senja, o čemu direktor Viktor Samaržija kaže:


– Evo nas jopet! Vraćamo se u punom sjaju, nikada jači i željniji dobre zabave. Sezona je u punom jeku, grad vrvi turistima, a pripreme za Međunarodni senjski ljetni karneval su pri kraju. Nakon čitavog niza manifestacija tijekom godine bližimo se onoj najvećoj, senjskom karnevalu! Tri dana lude zabave pod maskama od 11. do 13. kolovoza kad je na programu velika međunarodna karnevalska povorka, kao najjači reful senjske bure doživljaja!


Iako pokrenut u turističke svrhe, Ljetni karneval na svoj jedinstven način čuva i stoljetnu pokladnu tradiciju Senja. Štoviše, njegovim stopama krenule su i druge turističke sredine, ali uz dužno štovanje, šušur Senjskog ljetnog karnevala malo tko može doseći jer ga Senjani nose u genima. To će bez ikakve sumnje ponovo potvrditi 13. kolovoza za kada je zakazana ovogodišnja karnevalska povorka, a nakon toga zabava do zore, sve kako bi se zle sile otjerale što dalje od drevnog grada pod Nehajem.


Program ovogodišnjeg karnevala


U četvrtak 11. kolovoza u 21 sat na Trgu Cilnica slijedi svečano otvorenje karnevala, a prethodit će mu mala karnevalska povorka. Nakon toga, u 22 sata na rasporedu je koncert benda Trio Marinero, a od 23 sata koncert Maje Šuput i Enjoy Banda.


U petak 12. kolovoza na plaži Škver će se, od 16 do 19 sati, održati pjena party za djecu s plesnim animatorima, od 20 do 22 sata će se na Pavlinskom trgu održati Dječji karneval, a od 22.30 sati na Trgu Cilnica slijedi koncert Opće opasnosti.


U subotu 13. kolovoza u 19.30 sati s tvrđave Nehaj kreće velika karnevalska povorka, a zabava maškara i posjetitelja na Trgu Cilnica nastavlja se uz Swingexpress Band koji nastupaju od 21.30 sati, a od 23 sata nastupa Igor Delač i Band. Istovremeno će se na Pavlinskom trgu upriličiti Elektro karneval party, te nastup grupe Angels dance Companx Show.