Predavanje

Nacionalni preventivni projekt “Zdrav za 5” u senjskoj školi

Dorotea Prpić

Održano je edukativno predavanje za učenike osmih razredaU sklopu Nacionalnog preventivnog projekta »Zdrav za 5«, koji se od 2012. godine provodi u Republici Hrvatskoj, u Osnovnoj školi Silvija Strahimira Kranjčevića u Senju policijska službenica za prevenciju Policijske uprave ličko-senjske održala je edukativno predavanje.


Projekt je namijenjen učenicima osmih razreda osnovnih škola na temu »Prevencija ovisnosti i zlouporabe alkohola« i učenicima prvih razreda srednjih škola na temu »Prevencija ovisnosti i zlouporabe droga«.


Učenici osmih razreda kroz predavanja, koja su uglavnom usmjerena na prevenciju zloporabe alkohola, upoznati su s važnošću prevencije, o donošenju odluke te o kaznenoj i prekršajnoj odgovornosti.
Također im je skrenuta pozornost da postoje razne mogućnosti za kvalitetno provođenje slobodnog vremena u kojem se može dobro zabaviti bez alkohola i droga te isto tako da ne podliježu vršnjačkom pritisku kad je u pitanju alkohol, ali i druge ovisnosti.


Osmašima je predstavljena i kampanja »Postani policajac/policajka« čiji je nositelj Ministarstvo unutarnjih poslova i Policijska akademija Prvi hrvatski redarstvenik, te su učenici navedene škole kroz promidžbu policijskog zanimanja dobili uvid u sadržaj kampanje.


Učenici su upoznati sa svim promotivnim materijalima iz kampanje, kao i da sve objave vezane uz kampanju mogu pratiti na internetskim stranicama Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske akademije Prvi hrvatski redarstvenik te na društvenim mrežama.


Kako je istaknuto, aktivnosti iz kampanje »Postani policajac/policajka« nastavit će se provoditi i s učenicima drugih razreda srednjih škola u četverogodišnjem trajanju te završnih razreda srednjih škola, pri čemu će policijski službenici zainteresirane informirati o načinima prijave na natječaj i upisima u treći razred Srednje policijske škole »Josip Jović« te o načinima prijave na natječaj za prekvalifikaciju za zanimanje policajac/policajka, kao i potrebnim uvjetima.