Božićni prijem

Nacionalni park Plitvička jezera najavljuje novo, zlatno doba

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Pravi posao nas čeka početkom 2023. godine kada planiramo obnoviti hotele Plitvice i Belevue, sasvim srušiti hotel Grabovac i na njegovom mjestu sagraditi veći i svakako ljepši hotel, najavljuje Tomislav KovačevićU hotelu „Jezero“ upriličen je danas tradicionalni prijem povodom nadolazećih blagdana. Ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević okupio je brojne ravnatelje i direktore javnih poduzeća i ustanova, predstavnike udruga i poslovne partnere. U riječima dobrodošlice ravnatelj Kovačević osvrnuo se na dosege poslovne godine koja je iza nas.


– Pozdravljam vas u našem najljepšem nacionalnom parku, prirodnom fenomenu kakvih je malo u svijetu. Vrijeme je Božića i skore Nove godine.


S obzirom na sve okolnosti moramo ipak biti zadovoljni s proteklom poslovnom godinom. Započeli smo je s dozom velike skepse zbog još uvijek prisutne korone, a kasnije zbog rata u Ukrajini. Počevši od mjeseca lipnja možemo se pohvaliti sa sve boljim rezultatima.

Ovu godinu ćemo završiti sa 65 posto posjetitelja u odnosu na rekordnu 2019. i sa 90 posto prihoda. Ljetos smo radili u punom kapacitetu, uz još dva hotela i jedan auto-kamp.


Imali smo dosta ulaganja, a pravi posao nas čeka početkom 2023. godine kada planiramo obnoviti hotele Plitvice i Belevue, sasvim srušiti hotel Grabovac i na njegovom mjestu sagraditi veći i svakako ljepši hotel. Bit će to hotel sa četiri zvjezdice, 146 soba bazenom i kongresnom dvoranom.


Uz ove nove kapacitete mi i dalje intenzivno radimo na edukaciji našeg osoblja. Pretpostavka je kako će nam naredne sezone nedostajati kuhara i konobara. Trenutno imamo 650 stalno zaposlenih i više od 100 sezonaca koji još uvijek rade.Prošle godine je upravo 100-tinjak ljudi otišlo iz NP Plitvička jezera. U pitanju je fluktuacija vezana uz odlaske u mirovinu ili promjenu radnih mjesta. Na ovaj način ćemo kadrovski pomladiti park.


Nove investicije znače i nove goste i radnike pa se naredne turističke sezone mislimo zaustaviti na cca 1.100 stalno zaposlenih. Uključujući obnovu i izgradnju novih resursa ovo će za 2-3 godine biti jedan sasvim novi hoteljersko-ugostiteljski centar. 


Već smo znatno unaprijedili našu gastro-ponudu utemeljenu na ekološkim i tradicijskim standardima. Već je u tijeku rekonstrukcija restorana Borje i Korana, uskoro kreće obnova restorana Kozjak, rekao je tijekom zdravice ravnatelj NP Plitvička jezera Tomislav Kovačević.


Smještajni kapaciteti u kojima će se čekati nova 2023. godina već su popunjeni, pri čemu se ističu hotel Jezero i restoran Lička kuća.