Planinsko trčanje

Na ekstremnu SKY BOŠT utrku prijavljeno je 38 skyrunnera. Na Velebit stiže i osvajačica Everesta

Marin SmolčićU organizaciji Atletskog kluba Gospić, Parka prirode Velebit i Općine Karlobag 8. lipnja 2024. godine održava se SKY BOŠT 2024 ( Baške Oštarije Trail). Uz rekreativne utrke “BOŠT Family Time” i “BOŠT 4 You” najveća atrakcija ovogodišnjeg BOŠT-a je skyrunning utrka “SKY Bošt” duga 30 kilometara koja je ujedno i kvalifikacijska utrka za Svjetsko prvenstvo u skyrunningu koje će se održati u Španjolskoj u rujnu ove godine.


Kako doznajemo od tajnika kluba i koordinatora Sky Bošt utrke Gospićanina Marijana Butorca, jednoga od pokretača skyrunninga u Hrvatskoj i člana prve hrvatske Skyrunning reprezentacije koji je predstavljao RH na svjetskom Sky snow prvenstvu, prijave na ovu zahtjevnu utrku idu odlično i već je sada jasno da će elita ovog iznimno teškog sporta upravo u Lici odmjeriti snage.


Na Velebit dolaze i skyrunneri iz Norveške i Irske


Među prijavljenima su za sada skyrunneri iz četiri države a među njima i Nikola Špoljar, “kralj” hrvatskog planinskog trčanja i višestruki hrvatski reprezentativac, Ante Pešić Golub, višestruki reprezentativac i pobjednik Škarpinga te rekorder Mosor Grebeninga, Matej Ivančić, dvostruki pobjednik Ultra Trail Dinarida koji je među TOP tri ultra trail trkača, Marin Mandekić, višestruki reprezentativac u trailu, pobjednik Velebit ultra traila, te Benjamin Vuk, hrvatski reprezentativac u trailu.
Kako ističe Butorac, na utrku u najtežoj dionici duljine 30 kilometara, od Karlobaga do Baških Oštarija za sada je prijavljeno 29 trkača, sve redom jakih imena skyrunning scene te devet trkačica među kojima su Maja Urban, Zrinka Deur i “živa legenda” Darija Bostjančić, osvajačic planinskih vrhova Mont Everesta, Cho Oyu i Aconqague.


Utrka od Karlobaga do Baških Oštarija je izuzetno fizički i psihički naporna i namijenjena samo iskusnim i najboljim trkačima koji imaju iskustva u sličnim utrkama, ali je i izuzetno vizualno atraktivna s pogledom na podvelebitski kanal, otoke i ljepote Velebita.


Skyrunning je sport planinskog trčanja relativno nov u Hrvatskoj koji se trči na lokacijama iznad 2000 metara gdje je minimalni prosječni nagib 6 posto na ukupnoj udaljenosti, a najmanje 5 posto dionice ima nagib od 30 posto ili više. Za lakše napredovanje stazama natjecatelji mogu koristiti motke, dereze i ruke te zbog toga zahtjeva izuzetnu spretnost i izdržljivost trkača.