Nostalgija

Mnogi pokojnici-Ličani i danas se prevoze iz udaljenih gradova da bi ih sahranili u zavičaju

Marin SmolčićOglasi u hrvatskim medijima obiluju mnoštvom malih oglasa, a predmeti tih oglasa su u rasponu od usamljenih srca, preko tehničke robe, automobila pa do grobnih mjesta.


Cijena nekoliko četvornih metara zadnjih počivališta znatno oscilira, dok su pri tome najveće cijene u našoj metropoli. Tako su npr. najskuplja grobna mjesta na zagrebačkom groblju Mirogoj, što opet ovisi o blizini glavnog ulaza ili „kod Arkada“. Na tim lokacijama zapravo odavno nema slobodnog grobnog mjesta jer mali oglasi u privatnom angažmanu uvijek počinju s tekstom „ustupam grob na Mirogoju“… To „ustupanje“ postiže upravo perverzne i vrtoglave cijene, uz obaveznu opasku i pojašnjenje je li riječ o Arkadama ili nekom zabačenijem dijelu Mirogoja. Zato se takva „ustupanja“ na Mirogoju kreću od 5 000 do gotovo nevjerojatnih 100 000 eura za jedno grobno mjesto, što opet ovisi je li riječ o klasičnoj sahrani ili urni.


U Gospiću su cijene grobnih mjesta i pogrebnih usluga već godinama bez promjene


Iako su na gospićkom gradskom groblju Svete Marije Magdalene zadnjih godina načinjene brojne preinake u smislu novih grobnih mjesta, pristupnih aleja i potrebne podzemne infrastrukture cijene grobnih mjesta i troškovi ukopa nisu se mijenjali dulje vrijeme. Definirao nam je to Milan Mataija, direktor poduzeća „Komunalac“ d.o.o. koje skrbi o grobljima na području Gospića.
-Na najvećem gospićkom groblju Svete Marije Magdalene cijene pogrebnih usluga i grobnih mjesta nisu se mijenjale godinama. Tako je za jedno grobno mjesto izračun iznosi 1 000 kuna s PDV-om, što iznosi 132,72 eura. Za dvogrobna mjesta treba izdvojiti 265,45 eura, dok trogrobna mjesta iznose 364,99 eura. Ovo su cijene isključivo za rodbinu osoba koje su živjele na području Gospića.


Za osobe koje su preminule izvan Gospića i nisu živjele ovdje unatrag pet godina cijena jednogrobnog mjesta je 663,61 eura, dvogrobnog 1327,23, a za trogrobno mjesto cijena znosi 1824,94 eura. Posebno se plaća izgradnja betonskih okvira, ukop uz uniformirane nosače i godišnja grobna naknada, navodi direktor Komunalca d.o.o. Milan Mataija. Na ovaj način se doskočilo primisli kako netko tko je već godinama živio izvan Gospića nakon smrti može imati jednake uvjete sahrane kao i pokojnici s ovoga područja


Nostalgija ili ekonomija?


Vratimo se na početak ove priče. Poput grobnih mjesta u Zagrebu vrlo su visoke cijene grobnih mjesta u svim većim gradovima ex-Jugoslavije. Tako u Beogradu, Subotici i Novom Sadu gdje i danas živi mnoštvo Ličana koji su zavičaj napustili uglavnom tijekom Domovinskog rata ili u Oluji.


Njihovi potomci svoje pokojnike prevoze u zavičaj i ukapaju mahom po seoskim grobljima diljem Like. Pri tome nije u pitanju nostalgija za zavičajem, već čista računica: neusporedivo je jeftinije pokojnika prevesti do nekog ličkog sela, nego li plaćati enormne svote za sahrane, pogrebna mjesta i usluge u nekom velikom gradu, pri čemu je Beograd po cijenama pogrebnih usluga i grobnih mjesta dosegao Zagreb. Dakle, nije u pitanju nostalgija, nego li ekonomija jer su diljem Like sahrane na svim seoskim grobljima i danas potpuno besplatne!