Ličko-senjska županija

Milijunski posao u Lici. U projekt energetske obnove ušlo čak 56 zgrada

Marin Smolčić

U Ličkom Osiku obuhvaćene su 32 zgrade, Korenici 13, Udbini šest, Donjem Lapcu četiri i Otočcu jedna zgrada. Prva faza obuhvaća energetsku obnovu na 23 višestambene zgradeUDBINA – Metafora po kojoj je Ličko-senjska županija veliko gradilište – stara je novost. Posebice diljem Like, gdje izostanak pravih zima sa snijegom ipak implicira nastavak široke akcije započete energetske obnove stambenih zgrada. Vlada Republike Hrvatske donijela je 23. prosinca 2021. godine program »Ublažavanje energetskog siromaštva na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi« (cjelovita i energetska obnova stambenih zgrada). Tim programom je predviđena cjelovita i energetska obnova 387 stambenih zgrada koje su bile u stopostotnom ili većinskom vlasništvu RH, a sada su u mješovitom vlasništvu – RH i privatni vlasnici/bivši korisnici programa stambenog zbrinjavanja. Obnova obuhvaća sve vanjske zajedničke dijelove stambenih zgrada: gromobranske instalacije, krovišta, dimnjake, limariju, vanjsku ovojnicu (fasadu) i vanjsku stolariju.


Javna sredstva


Provedba Programa u potpunosti će se financirati javnim sredstvima (Nacionalni plan oporavka i otpornosti/NPOO/) te je planirana u četiri provedbene faze u razdoblju do 2026. godine. U prvu fazu obnove uključeno je 108 zgrada. Kako nas je izvijestio župan ličko-senjski Ernest Petry, u pitanju je velik posao u koji se ulažu milijuni eura.


– Na području Ličko-senjske županije Programom je obuhvaćeno ukupno 56 stambenih zgrada i to u Ličkom Osiku 32 zgrade, Korenici 13, Udbini šest, Donjem Lapcu četiri i Otočcu jedna zgrada. Prva faza obuhvaća 23 višestambene zgrade i to u Ličkom Osiku 13 zgrada, Udbini šest te u Korenici i Donjem Lapcu po dvije zgrade. Od 13 višestambenih zgrada u Ličkom Osiku, na deset zgrada završeni su radovi energetske obnove u vrijednosti od 2.900.000 eura s PDV-om. I za njih se trenutno priprema dokumentacija za primopredaju. U Udbini, od šest višestambenih zgrada, na jednoj zgradi radovi energetske obnove su u završnoj fazi. Vrijednost radova i usluge projektantskog i stručnog nadzora iznosi 450.057,21 euro. Radovi na drugoj višestambenoj zgradi u Udbini, Krbavska 3-5, počeli su 26. veljače ove godine, uvođenjem u posao izvođača radova, ugovorene vrijednosti 546.250 eura – zaključuje župan Petry.


Obilazak gradilišta
Tim je povodom župan u pratnji načelnika Sektora za upravljanje nekretninama i provedbu programa stambenog zbrinjavanja Petrom Mrkonjićem obišao gradilišta zgrada od kojih je jedna stambena zgrada u završnoj fazi energetske obnove, dok je druga u realizaciji.


Za dvije višestambene zgrade u Korenici, na adresama Josipa Jovića 11 i Josipa Jovića 13, provode se postupci javne nabave za radove i usluge stručnog nadzora. U prvoj fazi nalaze se i višestambene zgrade za koje će nakon provedenog postupka javne nabave za usluge pregleda projektno-tehničke dokumentacije biti vrlo skoro napravljena revizija postojeće projektne dokumentacije te će se nakon toga pokrenuti postupci javne nabave za radove i usluge stručnog nadzora, a radi se o tri zgrade u Ličkom Osiku, četiri u Udbini i dvije u Donjem Lapcu.


U drugu fazu provedbe projekta uvršteno je 14 višestambenih zgrada, od koji je sedam zgrada u Ličkom Osiku, četiri u Korenici te po jedna zgrada u Udbini, Donjem Lapcu i Otočcu. Radovi na energetskoj obnovi deset višestambenih zgrada u Ličkom Osiku na kojima su radovi završeni iznosili su 2.787.943,99 eura s PDV-om.