30 obljetnica pogibije

Milanović i Plenković odali počast Josipu Joviću

Marin Smolčić

Komemoracija na Plitvičkim jezerima

Komemoracija na Plitvičkim jezerima

Na žalost, bio je to početak stradavanja hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Njihovom žrtvom dočekali smo slobodu i to nemamo pravo zaboraviti, ustvrdio je Predsjednik Zoran Milanović 


PLITVIČKA JEZERA Unatoč preporukama državnog Stožera civilne zaštite i MUP-a RH,  obilježavanje 30. obljetnice pogibje prvog hrvatskog policajca bojnika Josipa Jovića okupilo je kod spomen-obilježja  mnoštvo štovatelja ove simbolike i njegove žrtve.


 
Vijenac je na spomen-obilježje najprije položila obitelj Jović i predstavnici nekoliko braniteljskih udruga. Predsjednik RH Zoran Milanović položio je vijenac i nakon toga se u nekoliko rečenica obratio novinarima. Žrtvu Josipa Jovića predsjednik smatra previše važnom da bi se ona zaboravila.


-Na žalost, bio je to početak stradavanja hrvatskih branitelja i civila u Domovinskom ratu. Njihovom žrtvom dočekali smo slobodu i to nemamo pravo zaboraviti, ustvrdio je Predsjednik Zoran Milanović.


Krvavi Uskrs

 


Na dan 31. ožujka 1991. godine u izravnom sukobu sa paravojnim postrojbama tzv. Martićeve milicije poginuo je  tada 22-godišnji  policajac ATJ Lučko“ Josip Jović. Dogodilo se u samu zoru tijekom oslobađanja NP Plitvička jezera, u akciji kasnije nazvanoj ‘Krvavi Uskrs’. Bila je to  prva ljudska žrtva Domovinskog rata u RH.

 


Premijer Andrej Plenković žrtvi Josipa Jovića došao se pokloniti s ministrom branitelja Tomom Medvedom i ministrom MUP-a Davorom Božinovićem.


 


-Prije 30 godina policija je po zapovijedi predsjednika Tuđmana došla ovamo braniti Hrvatsku i otvoriti Policijsku postaju na Plitvičkim jezerima. Tako su pokazali da hrvatski pravni poredak funkcionira. Obilježavamo i 30. obljetnicu pogibje Josipa Jovića, jednoga od brojnih hrvatskih redarstvenika, vojnika i branitelja kojin su u Domovinskom ratu dali sve što su mogli za hrvatsku dpmovinu. Prije mjesec dana bili smo u Pakracu. Tamo smo zapravo obilježili početak Domovinskog rata. Ministar Tomo Medved bio je nedavno u Aržanu i poklonio se Josipu Joviću. Tada jer postavio i kamen temeljac za budući Memorijalni centar kako bi još jednom iskazali poštovanje  svim poginulim braniteljima, a posebno Josipu Joviću koji je prvi poginuo za Hrvatsku. Zato mu ime Vlade RH još jednom želim iskazati zahvalnost i naše poštovanje za slobodu darovanu hrvatskom narodu, rekao je nakon komemoracije premijer Plenković.


Komemoracija na Plitvicama

Komemoracija na Plitvicama


 


Skoro održavanje lokalnih izbora bila je prigoda kako bi se na komemoraciji pojavili mnogi lokalni političari općinske, gradske i županijske razine, kao i izaslanstva političkih stranaka. Kao i uvijek najbrojnija su bila izaslanstva udruga iz Domovinskog rata. Riječi molitve predvodio je vojni ordinarij biskup Jure Bogdan.