Ministar branitelja

Medved o ekshumaciji u Gospiću: “Tu je bila masovna likvidacija mladih muškaraca”

Marin Smolčić

Ministar Medved tijekom boravka u Gospiću obišao područje  gdje su u tijeku ekshumacije žrtava poraćaKod vanjskog zida groblja Svete Marije Magdalene u Gospiću započele su prije dvije godine ekshumacije žrtava  poraća pobijenih nakon II. Svjetskog rata. Tijekom današnjeg boravka u Gospiću ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved je  zajedno sa županom Ernestom Petryjem i gradonačelnikom Grada Gospića Karlom Starčevićem obišao to područje, razgovarao sa timom zaduženim za ekshumacije i potom dao izjavu nazočnim novinarima.


-Slučaj poratnog Gospića čini ga jednim doista teškim primjerom jer se uočava karakter tog komunističkog režima. Prema svemu što nam je dostupno i stanja ove masovne grobnice radi se o masovnoj likvidaciji mahom mlađih muškaraca vatrenim oružjem.


Prije nekoliko godina smo započeli ekshumacije  u Gospiću znajući da ovdje postoje masovne grobnice žrtava poraća iz II. Svjetskog rata.

U ovoj trećoj fazi ekshumacija  za sada govorimo o 40-ak žrtava, ali ovo je doista specifična situacija  jer smo tijekom ekshumacija dizali asfalt kako bi došli do žrtava. Ministarstvo branitelja nastavit će pregled terena jer se zna da je ovo područje  tada bilo zahvaćeno teškim stradavanjima. Prije dvije godine na ovome groblju smo sagradili spomen-kosturnicu  i sahranili prve pronađene žrtve.


Kada načinimo antropološku obradu  zadnjih posmrtnih ostataka koje smo ovdje  pronašli također ćemo ih ukopati u toj grobnici. Sve ovo je potvrda poratnih zločina koji su se ovdje događali. Sve su žrtve bile vezane žicom pojedinačno, a kasnije i skupno. Gotovo je neshvatljivo kako su se nakon smaknuća egzekutori ponašali prema žrtvama jer su jednostavno nabacane u  masovne grobnice. Ove ekshumacije su dug Republike Hrvatske prema tim žrtvama.


Ovo je naša povijest u skladu s našim nadležnostima. Uz ovo postupanje naše Ministarstvo nastavlja paralelno vršiti potrage za svim dostupnim žrtvama Domovinskog rata, naglasio je ministar Tomo Medved.


Ogorčen zadnjim pronalascima masovnih grobnica u Gospiću župan Ernest Petry također se obratio novinarima.


-Prvenstveno koristim prigodu kako bi se zahvalio Vladi RH i Ministarstvu hrvatskih branitelja što se nakon 70 godina osvjetljava sudbina žrtava ubijenih bez suda i dokazane krivnje od strane tadašnje komunističke vlasti. Ovi ljudi su tada strijeljani samo zato što su drukčije mislili, a to je onda bio dovoljan razlog da se izvrše zločinačke egzekucije. Uz pomoć Vlade RH mi kao ličko-senjska županija zajedno s gradom Gospićem imamo cilj da se konačno oda pijetet tim žrtvama. Posmrtne ostatke želimo konačno dosdtojanstveno sahraniti, da njihove obitelji imaju mjesto gdje mogu zapaliti svijeće i pomoliti se za njih.


Prošle godine su samo na ovome mjestu ekshumirane 153 žrtve, a kako je rekao ministar Medved toj brojci treba dodati još 40 posmrtnih ostataka pronađenih unatrag nekoliko dana. To znači da je do sada ekshumirano više od 200 žrtava partizanskih zločina počinjenih na području Gospića. Kada se ’80.-ih godina gradio stadion Balinovac tada su strojevi iskopali kosti brojnih žrtava i danima ih odvozili po okolnim smetlištima, izjavio je župan Ernest Petry nakon obilaska područja ekshumacije.


Gradonačelnik Karlo Starčević ponovio je dio riječi prethodnih govornika i naglasio:


-Zadnjih godina šira javnost uvjerila u karakter i surovost pobjednika II. Svjetskog rata. Nitko tko je u tom trenutku volio Hrvatsku nije uspio preživjeti. Bez obzira na spol, zanimanje i starosnu dob, napomenuo je gradonačelnik Starčević.