Lička posla

Marin Smolčić: Nezamjenjivi i oni drugi

Marin Smolčić

Snimio M. Smolčić

Snimio M. Smolčić

Gotovo da niti ne postoji nadzorni odbor ili upravno vijeće u Otočcu i šire u kojima dr. Ružić nije sjedila zahvaljujući HDZ-uStara izreka za tajnovitost kaže »krije se k’o zmija noge«. Po tom je intelektualnom supstratu prošlo medijski »ispod radara« Izvješće stručnog povjerenstva o rekreditaciji Veleučilišta »Nikola Tesla« iz Gospića.


Izvješće je obznanila Agencija za znanost i visoko obrazovanje u lipnju prošle godine. U sažetku ovog izvješća stoji da je Veleučilište od prethodne rekreditacije iz 2012. godine dobilo niz preporuka, ali… Ono što posebno pada u oči jest da je »znanstveno-istraživačka djelatnost osoblja slaba te su stoga znanstveni radovi koji iz nje proistječu ograničenog odjeka«. Uz mnoge pozitivne pomake i pohvaljene aktivnosti, u tim se ocjenama ističu »minimalna razina kvalitete«, a u nekim segmetntima rada ove ustanove »nezadovoljavajuća razina kvalitete«.


 
Na čelu Veleučilišta je dekanica dr. sc. Vlatka Ružić, dugogodišnji HDZ-ov kadar koju zbog činjenice da je doktorat stekla u Beogradu neki mediji zovu »doktorica Vlatkica«.


Činjenica da je ona BG-doktorica znanosti svakako ne umanjuje njezine intelektualne resurse jer znanost ne poznaje granice. Druga je važna činjenica da je dr. Ružić kao HDZ-ov kadar gotovo nezaobilazna u političkoj nomenklaturi Otočca i Like gdje se mnogi multipraktik-kadrovi izmjenjuju na odgovornim funkcijama po principu horizontalne rotacije.


Gotovo da niti ne postoji nadzorni odbor ili upravno vijeće u Otočcu i šire u kojima dr. Ružić nije sjedila zahvaljujući HDZ-u. Naravno, ona je i u Gradskom vijeću Grada Otočca, jedinom gradu u RH koji niti do danas nema izglasan proračun za 2020. godinu.


 


Zlobnici će reći da Vlatka Ružić jednostavno previše radi jer je istodobno i glavna urednica jednog portala koji najčešće funkcionira po principu copy-paste.


Veleučilište »Nikola Tesla« godinama je slovilo kao rasadnik mladih kadrova gdje su studirali i mnogi mladi ljudi pridošli izvan Like. Sudeći po mišljenju struke, danas je vrijeme za postaviti pitanje što je ostalo od nekada visoko etablitrane znanstvene ustanove!


U najmanju ruku opskurno mišljenje Agencije za znanost povlači niz pitanja što iniciraju poučak po kojemu zapravo stoji pitanje je li došlo vrijeme da bi mnogi »nezamjenjivi« lički polit-kadrovi trebali načiniti inventuru svojih političkih aktivnosti i koreografija. Na koncu se neuspjesi uvijek pripisuju drugima, a uspjesi sebi. Kao u kineskoj poslovici gdje svaki čovjek na sebi nosi dvije vreće. Ona koju vidi ispred sebe, to su njegova postignuća, a ona koju ne vidi su neuspjesi.


Ostaje nam za vidjeti kako će na sve ovo gledati politički prelati kada »skuže« da je nakon provedene ukupne inventure HDZ-a po mnogo čemu »car gol«. HDZ vlada Ličko-senjskom županijom skoro tri dekade. Proteklih godina neki su se čak »drznuli« izaći iz te stranke i ponegdje prezeli vlast. Takvi tek danas shvaćaju da je njihov rad u mnogome tek »terca na tišinu« jer je ponekad bolje početi graditi iznova negoli popravljati krivo započeto.