Nova stanarka hotela Ana

Mala Dara je prva lička Ukrajinka: ‘Ništa nam ovdje ne nedostaje, osim Ukrajine i oca koji nas jedva čeka’

Marin Smolčić

im se vratimo doma, krstit ćemo našu Daru, već su spremni i kumovi, kaže OlgaGospićki hotel »Ana« od jučer ima 49 stanara, izbjeglica iz Ukrajine. Broj se povećao za malenu Daru rođenu u rodilištu Opće bolnice Gospić.
Mnogi su se mediji zanimali kako je prošao porod prve ličke Ukrajinke teške 3.500 grama.


Olga Holovšćak je inače doktor mikrobiologije iz grada Voltave i nema dovoljno riječi hvale za stručnost i ljubaznost svih s kojima je dolazila u kontakt ovih dana kada je sa svojima ušla u Hrvatsku. Skoro prije dva mjeseca. U Gospić je stigla s majkom Anom i mlađom sestrom Ocijelom. Iako pravnica po struci, Ocijela se odmah javila za rad u hotelu. Trenutno radi kao spremačica.


Hotel »Ana« je pravi poligon za razigranu djecu iz Ukrajine koja nemaju drugih obaveza nego vrijeme upotpunjavati igrom. Na asfaltu su već ocrtane »pecke«, linije za igre s loptom, likovi iz njihova djetinjstva koje je naprasno prekinula Putinova »specijalna operacija« uništavanja Ukrajine, kako je nekoliko puta sarkastično izjavio, »plemenita misija za dobrobit te države«.


Empatija i altruizam
Olga Holovšćak nam je kazivala svoje dojmove o boravku u Gospiću.


– Ništa nam ne nedostaje u Gospiću, osim Ukrajine i oca koji jedva čeka da se vratimo doma. Naš grad je od samog početka agresije na Ukrajinu pod stalnom topničkom i raketnom vatrom, pa smo se morali evakuirati. Čim se vratimo doma, krstit ćemo našu Daru, već su spremni i kumovi. Prije poroda sam bila malo preplašena: nepoznata sredina, nepoznat mentalitet, jezik… Svi su bili toliko profesionalni i pažljivi da je sve prošlo u najboljem redu.


Sina Borisa, 13-godišnjaka vršnjaci u Gospiću odlično su prihvatili, rado ide u školu i vrijedno uči.


– Naša djeca su u ovome ratnom zlu postala samo još bolja i u svemu slušaju nas starije. Samo da nije rata, sve bi bilo dobro, govori nam mama Olga.


Daru smo zatekli u snu u hotelskoj sobi gdje živi s mamom i bakom. Mlađa Darina teta Ocijela i stariji brat Boris imaju svoju sobu. Od prvih dana uključivanja u nastavni proces, primjeren malim Ukrajincima, Boris redovno pohađa nastavu u OŠ »dr. Jure Turić«. Starija teta udana je i živi u Rusiji. Kao u nekoj životnoj kozeriji u kojoj nevolje nikada ne dolaze samo u jednom obliku. Otac malene djevojčice Dare ostao je u Ukrajini gdje jedva čeka susret sa svojima.


U Prihvatnom centru Gospić do sada je prošlo više od 650 izbjeglica. Sve ih je primio i s njima kontaktirao voditelj centra Joso Živković. Prevoditeljica mu je Vita Naglić, Ukrajinka udana u Brušane pored Gospića. Vita je po struci farmaceut, godinama se uspješno bavi slikarstvom, trenutno je prevoditeljica. Za dolazak trudnice u Gospić javljeno je još tijekom putovanja autobusom iz Ukrajine. Tu su voditelj Prihvatnog centra Joso i prevoditeljica Vita sve pripremili kako bi se trudna Olga što bolje prihvatila i smjestila. Kao najbolji dokaz da se empatija i altruizam ne stječu preko noći.


Županova čestitka


Mami Olgi prve su čestitke uputili župan ličko-senjske Ernest Petry s najbližim suradnicima.


Župan je nakon posjeta rodilištu na svom Facebook profilu napisao: »Na svijet stigla prva lička Ukrajinka! S posebnim oduševljenjem danas smo posjetili rodilište gospićke bolnice u kojoj je na svijet stigao mali anđeo, mala djevojčica – »lička Ukrajinka« – imenom Dara. Svjedočeći svakodnevnim ratnim strahotama koje proživljava ukrajinski narod, simbolika rođenja potvrda je kako svjetlost uvijek pobjeđuje tamu.


Stoga, neka je rođenje male Ukrajinke simbolika pobjede života nad smrću, dobra nad zlom i ljubavi naspram mržnje. Draga naša djevojčice Daro, želimo ti svako dobro u tvojoj Ličko-senjskoj županiji i domovini Hrvatskoj, napisao je pritom župan Ernest Petry.