Gastro manifestacija

Lovinac ove jeseni opet priređuje „Dan sira i krumpira“

Marin SmolčićZbog COVID-19 prošle je godine bila prekinuta tradicija održavanja vrlo popularne manifestacije „Dan krumpira“ koju pripređuje Općina Lovinac.


Godinama se u središtu Lovinca okupljano mnoštvo posjetitelja da bi slavili krumpir i mnoge delicije načinjene od povrtlarske kulture koja je othranila generacije Ličana. Ove godine manifestacija je promijenila ime i naredne subote, 25. rujna svjedočit ćemo Danu sira i krumpira.
„Da je mlika kolika je Lika bio bi sir koliki je Zir“, stihovi su ličke nostalgične pjesme u kojoj je Zir ogromna kamena gromada i prirodni vidikovac nedaleko od središta Lovinca.


Načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić definirao nam je neke posebnosti ove manifestacije.
-Izložbeno-prodajni sajam Dani sira i ličkog krumpira u Lovincu prigoda je da okusite gastronomske specijalitete lovinačkog kraja od osnovnih ekoloških namirnica, a to su: krumpir, sir, mljeko, šljiva, med i vrganji. Ljubitelji žestice moći će sve ovo zaliti pravom ličkom rakijom šljivovicom i kruškovačom. Za specijalitete su ove godine zaduženi Hostel „Sveti Rok“ i Izletište „Cvituša“.


Do sada se prijavilo preko 30-ak izlagača iz cijele Like, ali vjerujem da će se ovaj još broj povećavati. Zbog epidemioloških mjera ove godine neće biti postavljeni šatori, već će se Dani sira i krumpira održati pod vedrim nebom u centru Lovinca, na lokaciji gdje se uvijek prije postavljao šator.


Vjerujem da će nas vrijeme poslužiti, manifestacija će po običaju biti atraktivna i sadržajna, a nakon lanjske stanke očekujemo mnoštvo izlagača i posjetitelja, rekao nam je načelnik Općine Lovinac Ivan Miletić.


Uz Općinu Lovinac organizacijsku potporu ovoj manifestaciji daje kombinat „Agro-Velebit“, najveći proizvođač sjemenskog i merkatilnog krumpira u Lici. Ovaj kombinat se izborio za stjecanje zaštitne markice ličkog krumpira za geografskim podrijetlom. Na dosadašnjim Danima krumpira uvijek su bili zapaženi nastupi učeničkih zadruga iz cijele Like koje su se već proslavile vještom izradom suvenira baziranim isključivo na ekološkim principima. Tradicijsku notu ove priče uvijek daju nastupi nekoliko Folklornih ansambala i KUD-ova.
Svake godine Lovinčani za posjetitelje ispeku stotine kilograma pola, prirede mnoštvo slanine i pršuta, domaće kolače i uštipke. Lovinac je jedino mjesto gdje se pred posjetiteljima peče pekmez od šljiva, na štednjaku na drva „koza“ kakve su koristili stari Ličani. „Dan sira i krumpira“ bit će ove godine mala „predigra“ raskošne maifestacije „Jesen u Lici“ koja će se održati u Gospiću prvih dana mjeseca listopada.