Lička koalicija

LIPO želi biti novi regionalni politički adut

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Sastanak je predvodio ličko-senjski župan dr. Darko Milinović pa se slijedom toga postavlja pitanje je li on novi čelnik nove nacionalne stranke regionalnog karaktera LIPOOkupljanjem četiri jaka lokalna politička imena odaslana je jasna poruka o stvaranju nove koalicije koja će nastupiti na sljedećim lokalnim izborima na području Ličko-senjske županije. Dr. Igor Medved iz Senja, dr. Stjepan Kostelac iz Otočca, Ante Dabo, aktualni gradonačelnik Novalje i sadašnji župan dr. Darko Milinović okupili su 50-ak, mahom mlađih ljudi zainteresiranih za nove političke programe.


Zbog epidemioloških mjera sastanak je trajao vrlo kratko i bez nazočnosti medija. Gavna tema razgovora bila nova politička stranka LiPO (Lika, primorje i otoci) koja već sada ima preko 2000 onih koji taj projekt podupiru. Sastanak je predvodio ličko-senjski župan dr. Darko Milinović pa se slijedom toga postavlja pitanje je li on novi čelnik nove nacionalne stranke regionalnog karaktera LIPO.


Po svemu sudeći nova je stranka dobro tempirala svoj start, posebice u gradovima Gospiću i u Otočcu. U Gospiću se dulje od dvije godine čekaju unutar stranački izbori u gradskom HDZ-u čija je popularnost znatno opala, dok je Otočac zbog potpuno krivih i nezakonitih odluka Gradskog vijeća (HDZ) još uvijek jedini grad u RH koji nema izglasan godišnji proračun.


Je li LIPO predvodnik široko prihvatljivog stranačkog modernizma?
Kako se čulo nakon ovoga okupljanja, u prvom planu nove stranke je gospodarstvo, kultura, zaštita okoliša, mladi lišeni ideoloških podjela. Njihova platforma bit će široka politička suradnja jer se smatra da nova stranka mora biti predvodnik modernizma u načinu funkcioniranja. Doznajemo da će u Statutu nove stranke biti jasno definirana demokršćanska stranka desnog centra, ali s jasnom tendencijom izbjegavanja ideoloških podjela.


To očito daje naznaku da žele biti prihvatljivi što širem krugu birača, naročito mladih. Stranka će biti organizirana kroz Odbore koji će autonomno funkcionirati i pripremati vrlo ozbiljan program za sljedeće lokalne izbore. Čelnici odbora će biti stranački ljudi, a za članstvo u odborima nije uvjet članstvo u stranci LiPO.


Doznajemo da je Milinović na ovome kratkom sastanku iznio osnovne smjernice nove stranke, a posebnu pozornost pored gospodarstva, zaštite okoliš i sl., posvećuje kako nam kažu sportašima i mladim ljudima.


U LIPO su uvjereni da će upravo njih privući kao mlade neopterećene ljude u politički angažman jer je to jednostavno sušta potreba, ne samo ovoj županiji već i Hrvatskoj.


Suradnja moguća, ali nikako s „posrnulim“ Starčevićem


Stav LIPO-a je da je moguća politička suradnja s ostalim strankama, ali jednako tako prevladava vrlo jasan stav da nije moguća suradnja s HSP-om dok je na njegovom čelu aktualni gradonačelnik grada Gospića Karlo Starčević.


Za njega tvrde kako je upravo je on po zadnjim naslovima u nekim medijima, a s tim su se složili i nazočni, najnetransparentniji gradonačelnik do sada koji je unazadio grad Gospić do neslućenih razmjera.


Zaključeno je kako je “Starčević posrnuli gradonačelnik, očito na odlasku s istekom roka trajanja”. Osim toga, HSP je na zadnjim izborima na čelno mjesto liste istaknuo upravo Starčevića koji je i u svojem Gospiću osvojio zanemaruiv broj glasova.


Kako doznajemo LIPO će u svom organizacijskom obliku imati Odbore za gospodarstvo, zaštitu okoliša, turizma, branitelje…