Ernest Petry

Lički župan se zahvalio građanima: “Tesla je na ponos cijelom čovječanstvu”

Portal Novi list

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Njegov rodni Smiljan, mjesto gdje je napravio prve korake i Gospić kao jedno od mjesta njegovog obrazovanja odakle se otisnuo u svijet, zauvijek će biti zabilježeni u njegovom životnom putu, piše PetryLičko-senjski župan Ernest Petry javno se zahvalio građanima što su svojim glasovima odabrali lik Nikole Tesle za hrvatsku kovanicu eura.


“U ime Ličko-senjske županije, svih njezinih žitelja i stanovnika Gospića s posebnim ponosom zahvaljujem našim sugrađanima koji su izabrali upravo Nikolu Teslu za hrvatsku kovanicu eura.


Ovaj jedinstveni genij i vizionar zadužio je cjelokupno čovječanstvo, a njegovo rodno mjesto i čitav naš kraj s posebnim osjećajima njeguju njegovu baštinu.
Njegov rodni Smiljan, mjesto gdje je napravio prve korake i Gospić kao jedno od mjesta njegovog obrazovanja odakle se otisnuo u svijet, zauvijek će biti zabilježeni u njegovom životnom putu.


Sjećanje na njegovo djelo i značaj kojim je ostavilo neizbrisiv trag u cjelokupnoj povijesti čovječanstva baštinimo i putem Memorijalnog centra “Nikola Tesla” upravo u njegovom rodnom Smiljanu.


Koliko su ovaj kraj i njegovi ljudi vezani uz Teslu pokazuje i činjenica kako danas njegovo ime s ponosom nosi gospićko Veleučilište.


Nikola Tesla baština je cjelokupnog čovječanstva, a njegov rodni kraj kao mjesto njegovog početka nastavit će promicati njegovu ostavštinu prenoseći novim generacijama Tesline vrijednosti, postignuća i uspjehe zbog kojih će ostati zauvijek upisan u povijest ljudskog roda, na ponos svakom Hrvatu, Europljaninu, Amerikancu i cijelom čovječanstvu.


Nova kovanica eura sa hrvatskim motivima simbolizira završni put integracije Tesline domovine svijetu kojem odavna pripada njegova baština. Izbor hrvatskih građana i lik Nikole Tesle na najbolji način simbolizira Hrvatsku, njezinu pripadnost te njezin doprinos suvremenom svijetu i njegovim postignućima.


To su činjenice koje se nikako, a ponajmanje jeftinim politikantstvom, ne mogu osporiti. Mali su to i nesuvisli pokušaji osporavanja neporecive istine.


Tesline veličine i hrvatskog uspjeha”, navodi Petry u svom priopćenju.