Priopćenje

Lički Socijaldemokrati se obratili javnosti u povodu Dana sjećanja na žrtve holokausta

Dorotea Prpić

Naša je obveza i dužnost da trajno upozoravamo na neprihvatljivosti ekstremizma, isključivosti i političkog nasilja, poručujuVezano za međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta koji se danas obilježava, a kojim se želi podsjetiti na sve žrtve holokausta, genocida europskih Židova kojeg je nacistička Njemačka sprovodila između 1941. i 1945. godine tijekom Drugog svjetskog rata, priopćenjem koje potpisuje Tomislav Zrinski javnosti su se obratili Socijaldemokrati Ličko-senjske županije.


„To je dan kada se sa dubokim poštovanjem prisjećamo patnje, stradanja i žrtava židovskog naroda i potrebno ga je obilježavati kako se ta strahota nikada ne bi ponovila ili zaboravila.


Holokaust je provodio njemački nacistički režim nad šest milijuna Židova, Roma, Slavena, homoseksualaca, osoba s invaliditetom, političkim oponentima nacizma i raznim zarobljenicima.
Najveći intenzitet sustavnog i masovnog uništenja izvršen je 1942. godine, kada je u koncentracijskim logorima ubijeno 2,5 milijuna Židova, a među žrtvama holokausta bilo je i 1,5 milijuna djece. I mala Ana Frank jedna je od njih.


Ovo prisjećanje naša je obaveza prema žrtvama holokausta, jednog od najvećih zločina u ljudskoj povijesti,“ navodi se u priopćenju.


Socijaldemokrati Ličko-senjske županije navode da ovim javnim istupom daju svoj doprinos i obilježavanju sjećanja na žrtve holokausta, ali i borbi za svijet u kojem se to više nikada neće ponoviti, svijet u kojem će tolerancija, dijalog te međusobno uvažavanje postati temelj i trajni zalog mira.


„Nažalost i naše područje u tim vremenima nije ostalo pošteđeno primjene rasnog i nacionalnog zakona prije svega usmjerenog protiv Židova, Srba i Roma proglašenjem NDH, a sve po uzoru na nacističku Njemačku i fašističku Italiju, te se stvaraju logori za masovne egzekucije.


Poznat je logorski sustav Gospić-Velebit-Pag odnosno Jadovno, uvala Slana i Metajna na Pagu.I zato je vrlo važno danas kada se povijest ponavlja nad ukrajinskim narodom, u našem okruženju osuditi svaki vid diskriminacije i reagirati na nasilje, a promicati toleranciju, zajedništvo i razumijevanje.


Naša je obveza i dužnost da trajno upozoravamo na neprihvatljivosti ekstremizma, isključivosti i političkog nasilja, te da naraštaje koji dolaze odgajamo u duhu mira i istinske tolerancije, da ih učimo kako je poštivanje moralnih vrednota, vladavine prava te zaštita slabijih i drukčijih temelj opstojnosti i napretka demokratskog društva.


Holokaustom su ispisane jedne od najmračnijih i najsramotnijih stranica u ljudskoj povijesti, a na svima nama je da se borimo protiv svih oblika rasizma i diskriminacije na osnovu etničke pripadnosti“, poručuju Socijaldemokrati Ličko-senjske županije.