Susret

Lički Caritas ove godine razdijelio pučkim kuhinjama 10 tona krumpira

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Caritas Gospićko-senjske biskupije bavi se već 11 godina uzgojem krumpiraU Pastoralnom centru župe Lički Osik održan je susret na kojem su sudjelovali svećenici i volonteri Gospićko-senjske biskupije i ovdašnjeg Caritasa. Ovo je postala tradicija, neraskidivo vezana uz blagdane Svetog Nikole i Božića. Ravnatelj Caritasa Gospićko-senjske biskupije je preč. Luka Blažević, u široj javnosti poznat po nesebičnom darivanju i pomaganju potrebitih građana.


Ovaj je susret iskorišten i za duhovno uzdizanje, pa je na samome početku govorio gospićko-senjski biskup Zdenko Križić koji je uputio sudionicima skupa riječi ohrabrenja i zahvale svima koji se na bilo koji način karitativno angažiraju te istaknuo da karitativno poslanje spada na bit Crkve. Predavanje je održao fra Žarko Relota.


Obiteljska situacija


Tijekom predavanja se fra Relota u zasebno istaknutom izlaganju pod naslovom »Suvremena nesuvremenost obiteljskog pastorala« osvrnuo na obiteljsku situaciju u suvremenom svijetu i Crkvi.
– Sve se više uviđa da je nužno vratiti se na prvotni ideal Crkve, da obitelj mora biti subjekt i nositelj obiteljskog pastorala, a ne samo objekt.


Pri tome se uviđa i nužnost svećeničke povezanosti i integriranosti u obiteljima današnjice. Pored svih hvale vrijednih dostignuća u radu za očuvanje obitelji i brige za bračni pastoral, uloga svećenika je ipak nezaobilazna.Zato bi vjeroučitelji (kao obiteljski ljudi) mogli i trebali promovirati bračni i obiteljski život, gdje će mladi već u tom školskom razdoblju shvatiti što je identitet obitelji, njezina svrha, ljepota i poslanje, kako u Crkvi, tako i u društvu – rekao je fra Relota.


Nakon vrlo sadržajnog izlaganja, uslijedila je rasprava, gdje su se iznosila razna pitanja i razmišljanja, govoreći o kontekstu današnjih prilika u obiteljima.


Caritas Gospićko-senjske biskupije bavi se već 11 godina uzgojem krumpira.


Tako su neki svećenici i volonteri postali vrlo uspješni uzgajivači ove korisne namirnice koja u Lici iznimno uspijeva.


Ove godine je uzgojeno oko 10 tona krumpira koji je raspodijeljen pučkim kuhinjama u Zagrebu, Rijeci, Šibeniku, Kninu i Sisku te pučkoj kuhinji Sv. Duh u Zagrebu.


Smještaj studentica


Karitativni rad ogleda se i u dodjeli električnih bolničkih kreveta jer se njih ukupno 15 posuđuje obiteljima koje imaju potrebu zbog bolesnih članova.


Tu su i druga pomagala, kao što su invalidska kolica, hodalice i pelene za odrasle, zatim podjela odjeće i obuće. Nedjelja Caritasa obilježava se treće nedjelje došašća. To je dan kada Caritas novčano i poklonima dariva obitelji koje su slabog imovinskog stanja.


Malo je poznato da su u Caritasovoj zgradi u Gospiću od 2006. godine smještene studentice iz raznih krajeva Hrvatske.


Tako je ove akademske godine na smještaju njih 18. Prednost na taj smještaj imaju studentice iz obitelji slabijeg imovinskog stanja, kao i iz višečlanih obitelji te samohranih roditelja.


Akcija »Za 1.000 radosti«, u koju se Caritas Gospićko-senjske biskupije uključuje i ove će godine obradovati mnoge siromašne obitelji. Cilj te akcije, kao i ostalih Caritasovih akcija, jest prikupljanje sredstava za pomoć siromašnim obiteljima, obiteljima koje teško nose životne terete bolesti, oskudice, nezaposlenosti i osamljenosti.


Voditelj programa »Za 1.000 radosti« je Boris Peterlin iz hrvatskog Caritasa koji je ovom prigodom također uputio riječ potpore svima koji mogu i žele pomoći i zahvalio im se na dosadašnjoj dobroj suradnji.