"U šumi kao u učionici"

Ličke šume i istarske šume kao dio novih projekata Erasmus’

Marin Smolčić

Primjer dobre prakse implementacije šumske pedagogije je rad OŠ „Valentina Vodnika“ i dječjeg vrtića  „Najdihojca“, koji su uključeni u mrežu  šumskih  škola i vrtića na području SlovenijeNastavljaju se nedavno započete aktivnosti Erasmus+  projekta “U šumi kao u učionici” u kojem kao partner sudjeluje Pučko otvoreno učilište „Dr. Ante Starčević“ iz Gospića.


Nakon Međunarodnog treninga Šumska pedagogija i upoznavanje dobrih praksiodržanog u Ljubljani krajem mjeseca ožujka na online sastanku partnera rezimirana su iskustva iz Slovenije.


Slovenski šumarski instituti kao domaćin Međunarodnog treninga kroz radionicu je omogućio uvid u obuku edukatora u šumskoj pedagogiji na temelju metodologija Flow Learninga, Josepha CornellaPrimjer dobre prakse implementacije šumske pedagogije je rad OŠ „Valentina Vodnika“ i dječjeg vrtića  „Najdihojca“, koji su uključeni u mrežu  šumskih  škola i vrtića na području Slovenije.
Temeljem bogatih stečenih iskustava i saznanja tijekom treninga u Ljubljani dogovoreni je plan rada na kreiranju edukativnog modula te aktivnosti vezane za izradu materijala za provedbu edukacije iz šumske pedagogije. 


Prvi rezultati ovih aktivnosti prezentirat će se na edukaciji u Istri koju organizira udruga „Modelna šuma“ 22. i 23. svibnja 2024. a na kojoj osim  POU „Dr. Ante Starčević“  Gospić, sudjeluju i ostali partneri na projektu Šumarski institut Slovenije, DV Pazin te OŠ Buzet kao i škole i vrtići s područja Istre koji su indirektno uključeni u projekt.