
povezane vijesti
Ljubitelji ličkih šljiva sorte bistrica slažu se kako su plodovi ove skromne, ali posebne voćke prije 15-20 dana bili pomalo bez okusa i mirisa.
Nakon nekoliko dana popraćenih kišom i sunčanim razdobljima „šljive su došle na svoje“. Postale su bogatije voćnim šećerima, sočnije, mirisnije i općenito puno ukusnije. Tako se događalo da im je nedavno cijena po kilogramu varirala od 1,5 do 2 eura. Sada je po tom pitanju situacija puno prihvatljivija jer se za kilogram bistrrice posvuda tražio jedan euro. Sve je ovo bolje nego li se prije nekoliko godina kilogram šljiva prodavao po 15 ili čak 20 kuna.
Sila zakon mijenja
U okolici Gospića nalazi se mnoštvo šljivara koji su ostarjeli. Poput ljudi. Ostarjeli vlasnici ne usude se više penjati na krte grane pa se događa da kvalitetne šljive samo čekaju tko će ih ubrati.
Za to u Liku ovih dana dolazi mnoštvo nakupaca iz Dalmacije koji su našli vrlo zadovoljvajući „modus operandi“. Kilogram šljiva na stablima plaćaju po 75 centi. Nakon berbe ih vagnu i svi su zadovoljni, nakupci i vlasnici voćnjaka. Ličani koji su destiliranje rakije doveli do savršenstva uvijek naglašavaju da je najveći grijeh u rakijski kom dodavati šećer. Na taj način se pojačava razina alkohola, ali smanjuje kvaliteta rakije. Zato nastoje pričekati prve mrazeve kada se oko peteljke ploda stvori namreškana površina koja dokazuje kako se oko šljiva nakupila otimalna količina prirodnog šećera.
Oni još pedantniji nastoje mjevenjem razdvojiti košticu od ploda i na taj način izbjeći kiselost rakije. Naravno da prilikom berbe šljiva brižno razdvajaju plodove koje je napao crv ili trulež. Takve rakije uvijek donose vlasnicima zlatne kolajne za kvalitetu na priredbi „Jesen u Lici“. Stara fraza kako je neka rakija dobra jer je domaća ili vrlo jaka odavno ne prolazi kod ljubitelja dobre kapljice.