Ne žele ići kući

Kuterevo im bolje od rodne Danske, Portugala, Francuske…: Volonteri koronakrizu proveli na Velebitu brinući se o medvjedima

Marin Smolčić

Kuterevo - utočište za medvjede

Kuterevo - utočište za medvjede

Kod nas su bili potpuno sigurni jer na Velebitu nema korone, kaže voditelj Utočišta za medvjede u Kuterevu Ivan Crnković PavenkaPopuštanjem mjera oko COVID-19 živnulo je i u Utočištu za medvjede u Kuterevu. Iako sezona posjeta nije zvanično najavljivana niti je otvorena, ovih dana  posjetitelja ne nedostaje.


Voditelj Utočišta Ivan Crnković Pavenka pomalo je zatečen sadašnjom dinamikom posjeta.


– Nema dana a da netko ne obiđe naše medvjede. Protekloga vinekda bilo je više od 100 ljudi. Osim toga, znatno su pojačani upiti i najave putem telefona i e-maila. Naši medvjedi su dobro, jedino najstarijeg Bruna bole zubi.
U njegovoj životnoj dobi od 45 godina to je sasvim uobičajeno. Jesenas ga je trebao obići i liječiti stručnjak-dentist iz Berlina. Odgodio je dolazak zbog obaveza. Najavljen je opet u travnju, ali se dogodila korona-epidemija. Sada očekujemo novi termin njegova dolaska.


S nama je već dulje vrijeme  šestero volontera u dobi od 20-24 godine. Stigli su nam zimus i s nama prošli korona-epidemiju koja je u njihovim zemljama bila podosta opaka. Kod nas su bili potpuno sigurni jer na Velebitu nema korone! To su mladi ljudi iz  Danske, Portugala, Španjolske, Francuske, Rusije i Hrvatske.


Ivan Crnković / Foto: M. SMOLČIĆ

Ivan Crnković / Foto: M. SMOLČIĆ


Oni su očarani Kuterevom i već sada napominju da će se samo na kratko vratiti kućama da bi obišli svoje najmilije i odmah se vratiti natrag jer je Lika postala njihov drugi zavičaj, napominje Ivan Crnković Pavenka.Zbog okolnosti održavanja nastave online putem učenici osnovnih i srednjih škola nije niti bilo ekskurzija. Inače bi se u ovo doba godine na obroncima Velebita sve orilo od učeničkog žamora i veselja kako pruža prirodni smiraj ovog dijela Like odakle se do unatrag svega desetak dana vidio snijeg na okolnim planinskim vrhovima.