KUD „Široka Kula“ opet je ljubavlju prema staroj Lici „pokorio“ Slavoniju

Marin SmolčićProtekloga vikenda ulicama Vinkovaca orio se tradicionalni lički napjev „ojkan“. Ovo snažno, grlato pjevanje predstavilo je Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo “Široka Kula” na državnoj smotri izvornog folklora Hrvatske, na 56. Vinkovačkim jesenima. Ovaj lički KUD je već tijekom mimohoda dobio brojne komplimente, što zbog činjenice da su vjerno očuvali tradiciju stare Like, ali i zbog tragične činjenice da je u Širokoj Kuli stradalo najviše civila u Lici tijekom četverogodišnje okupacije.


KUD „Široka Kula“ je po drugi put na pozornici Vinkovačkih jeseni predstavila kratki scenski prikaz tradicionalnog ličkog prela u selu Kaluđerovcu kod Perušića. Prikazan je pri tome i tradicionalni način obrade vune, od gargašanja, predenja, prepredanja te češljanja vune uz izvorne napjeve iz sela Kaluđerovca te neizostavna lička kola – Kolanje i Đikac.


U vremenima kada su lička sela bila bez el. struje, radio i TV prijemnika, kada nisu postojala mjesta gdje bi se kupile novine, prelo i čijalo bili su mjesta i događaji gdje su se upoznavali mladi, sklapala prijateljstva i veze za buduće obitelji.
Članovi HKUD-a “Široka Kula” smješteni su bili u selu Gorjani kod Đakova u domu posvećenom običaju gorjanskih ljelja koji je na listi nematerijalne kulturne baštine UNESCO. A dobrodošlicu i ugodno gostoprimstvo poželjeli su im stari prijatelji, članovi KUD-a “Sloga” iz Satnice Đakovačke.Ovom prigodom nisu izostali niti susreti Ličana naseljenih u ovaj dio Hrvatske koji već više desetljeća ne žive u Lici. Lička narodna nošnja, prelo i pjesme potsjetile su stare i mlade slavonske Ličane na kraj odakle vuku korijene. Mnogi su se prisjetili napjeva uz koje su odrastali pa su se pridružili KUD-u „Široka Kula“ i složno zapjevali.


Nakon obilaska atrakcija ovogodišnjih Vinkovačkih jeseni, nastupa i svečanog mimohoda u Vinkovcima, članovi HKUD-a obišli su i grad Đakovo te poznatu đakovačku katedralu. U Liku su i ovaj put donijeli puno pozitivne energije folkloraša iz cijele Hrvatske koji su svim srcem pjevali i plesali i ove godine ulicama Vinkovaca.