Nacionalni park

Kuća Velebita u petak slavi Dan planina. Pripremljen je cjelodnevni prigodni program

Dorotea Prpić

Ujutro se za djecu održava Storytelling radionica, a poslijepodne je rezervirano za kreativnu radionicu izrade keramike, za dva predavanja o planinama i dvije izložbe fotografija te za zabavuSENJ – Nacionalni park Sjeverni Velebit i ove godine će tradicionalno, prigodnim programom obilježiti 11. prosinca, Međunarodni dan planina, a program će se održati u Krasnu u petak, 9. prosinca. Program kreće u Kući Velebita gdje će se od 11.30 do 13 sati za djecu uz topli planinski čaj po bakinom receptu održati Storytelling radionica koju će voditi prof. Ileana Tomljanović.


– Dođi i ugrij se uz dobru priču! Poveži se s prirodom! Otkrij čari planine, ali i pronađi planinu u sebi! Volimo bake, one su snažne žene, uvijek osluškuju prirodu i imaju sjajne recepte. I mi imamo sjajan recept za tebe: priča »Planina« + radionica »Diši kao medo« + čaj + kolačići – poručuju iz Parka i dodaju da je broj sudionika na radionici ograničen te je potrebna prijava putem obrasca objavljenoj na web-stranici Parka.


Uz to, u Društvenom domu u Krasnu će se od 16 do 18 sati održati kreativna radionica izrade keramike, a održat će ju LiCe – Likovni Centar Rijeka.
– Radionica izrade keramike preporučljiva je svima koji žele relaksirati se kroz kreativan rad s prirodnim materijalom za koji se tvrdi da ima ljekovit učinak. Također se preporučuje osobama s motoričkim i drugim teškoćama u terapijsku svrhu. Poznata je i kao odlična antistres terapija. Keramika je idealna za ljude koji tvrde da nemaju poseban talent, a kreativci su u duši. Ova aktivnost ispunjena je pozitivnim nabojem i vrlo je ugodna – pojašnjavaju iz Parka i dodaju da se i za ovu radionicu potrebno prijaviti putem obrasca na njihovoj web-stranici jer je broj sudionika na radionici ograničen.


Od 18.30 sati u Društvenom domu kreće predavanje i izložba fotografija pod nazivom »Istraživačice velebitskog podzemlja« koje je pripremio Speleološki odsjek PDS Velebit, a autorice su Maja Marinić, Gorana Perić, Marina Grandić i Ana Lipovac. Nakon toga u istom prostoru od 19 sati moći će se čuti predavanje »Planine bez granica« Antonie Viljac koja se nedavno vratila s uspona na Ama Dablam (6.814m). U 19.30 sati u Društvenom domu će biti otvorena izložba fotografija »Kamena lica Velebita« autor koje je Josip Tomaić, a ostatak večeri rezerviran je za zabavu uz jelo, piće i dobru glazbu.