Popularna manifestacija

Koncem mjeseca počinje “Jesen u Lici”. Očekuje se dolazak preko 350 izlagača

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

»Jesen« kao strateški temelj tradicije i isticanja već gotovo zaboravljenih vrijednostiDjelatnici Ličko-senjske županije i institucija uključenih u pripremu sve popularije manifestacije Jesen u Lici tvrde da su pripreme za svaku narednu Jesen krenule nedugo nakon završetka prethodne priredbe. Treba im vjerovati jer se u Gospiću tijekom prvog vikenda listopada uvijek okupi više od 10 tisuća posjetitelja, uz broj izlagača koji raste iz godine u godinu. Unatoč bolesti COVID-19, a ove godine i usprkos inflaciji.


Manifestacija koja je prije 24 godine krenula kao skromna lokalna izložba domaćih sorti voća i povrća, meda i pokoje litre rakije, odavno je prerasla te pomalo omeđene gabarite. Postala je jedna od najjačih izložaba u ovom dijelu Hrvatske i odavno ima međunarodne atribute. Neizostavno je pohode izlagači i posjetitelji iz Slovenije, BiH, Mađarske i Srbije.


Novi sadržaji


Kroz sve ove godine zadržana je prvotna koncepcija jer Jesen u Lici u svojoj razvojnoj strategiji uvijek nastoji prirediti prezentaciju autohtonih proizvoda, uvodi neke nove sadržaje i svemu ovome uvijek pridružuje stručnu potku kao doprinos struke u očuvanju tradicije. Budući da je organizator ove priredbe Ličko-senjska županija, župan ličko-senjski Ernest Petry pojasnio nam je detalje ovogodišnje priredbe.
– Ovogodišnja manifestacija Jesen u Lici održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva turizma i sporta te Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a. Ličko-senjska županija u vremenu od 30. rujna do 2. listopada organizira 24. po redu gospodarsku manifestaciju pod nazivom Jesen u Lici. Manifestacija će se ove godine održavati na dvije lokacije – na Trgu Stjepana Radića u Gospiću i na prostoru Stočnog sajmišta u Smiljanskoj ulici u Gospiću.


Namjera organizatora izložbe je prezentirati posebnost i bogatstvo ličkoga kraja kao središnjeg brdsko-planinskog prostora u Republici Hrvatskoj. Ovom manifestacijom posebno želimo promovirati kvalitetu i raznolikost izvornih i tradicionalnih proizvoda brdsko-planinskog područja i razvijati njihovo tržište.


Sve više izlagača


Vrijednost izložbe Jesen u Lici davno je prepoznata i priznata diljem Hrvatske i izvan njenih granica, pa je rejting ove manifestacije vrlo visok, što potvrđuje i župan Petry.


– Manifestacija iz godine u godinu privlači sve veći broj domaćih i stranih izlagača i posjetitelja iz Hrvatske i susjednih država. Očekujemo da će priredba ove godine okupiti više od 350 izlagača koji će predstaviti obilje autohtonih poljoprivrednih, prehrambenih, uporabnih ili ukrasnih proizvoda visoke kvalitete, karakterističnih za područje iz kojeg dolaze. Očekujemo i rekordnih 20.000 posjetitelja.


Događanje će upotpuniti ocjenjivanje kvalitete meda, sira, rakije i pekmeza. Novost je trodnevna prva smotra izvornih i zaštićenih pasmina stoke s područja Republike Hrvatske, uz koju će se i ove godine održati izložba ličke ovce pramenke, autohtone pasmine goveda – buše i konja hrvatskog hladnokrvnjaka. Uz to, održat će se i izložba poljoprivredne mehanizacije, a sve će pratiti nastupi kulturno-umjetničkih društava koja će izvođenjem tradicijskih plesova i pjesama predstaviti folklornu baštinu svoga kraja.


Prijave do 5. rujna


Jesen u Lici uvijek prate i radionice, seminari, konferencije…


– Ove godine ćemo u okviru manifestacije organizirati i 2. konferenciju projekta »Krš«, čija središnja tema će biti dodana vrijednost poljoprivrednoj i prehrambenoj proizvodnji na brdsko-planinskom području kao esencijalnoj podlozi za visokokvalitetni turizam. Prijave za sudjelovanje na manifestaciji moguće je obaviti do 5. rujna 2022. putem linka.


Osim navedenog, program manifestacije ispunit će brojna edukativna i zabavna događanja. Kada je riječ o zabavnom dijelu programa, održat će se i večer tamburaške i popularne glazbe kao najava održavanja prvog Ličkog festivala tamburaške i popularne glazbe pod nazivom Lika Fest u okviru Jeseni u Lici 2023. godine. Objava detalja i cjelokupnog programa ovogodišnje priredbe očekuje se početkom rujna – zaključio je u najavi župan Ernest Petry.