Izbori u Lici

Karlo Starčević nije uspio: Težak poraz Desne lige u IX. Izbornoj jedinici i u Gospiću

Marin Smolčić

Karlo Starčević / Foto: M. SMOLČIĆ

Karlo Starčević / Foto: M. SMOLČIĆ

Prema zadnjim nepotpunim rezultatima Karlo Starčević je u Gospiću osvojio samo 555 preferencijalnih glasovaJoš uvijek se zbrajaju rezultati jučerašnjih izbora za 10. saziv Hrvatskog sabora, ali se već sada pouzdano zna tko su izborni pobjednici, a tko gubitnici. Ovo potonje se u IX. Izbornoj jedinici posebno manifestira na krajnjoj desnici.


Nakon raskola s Domovinskim pokretom predsjednik Hrvatske stranke prava Karlo Starčević, gradonačelnik Gospića, javno se očitovao o „podcjenjivačkom odnosu Miroslava Škore prema pravašima tijekom pregovora“.


Bio je to razlog koalicije s Desnom ligom, uz Brunu Esih.
Starčević je podosta glasno najavljivao svoj odlazak u Hrvatski sabor jer se na izbornoj listi našao na prvom mjestu. Međutim, loš rezultat polučio je razini IX. Izborne jedinice, ali i u „vlastitoj kući“.


Prema zadnjim nepotpunim rezultatima Karlo Starčević je u Gospiću osvojio samo 555 preferencijalnih glasova.


Na ovaj način bi aktualni gradonačelnik Gospića, da su lokalni izbori sutra, mjesto morao prepustiti nekome drugom, najvjerojatnije iz redova HDZ-a. Kad se uzme u obzir da je duboko razjedinjeni gospićki HDZ ostvario čak 52 posto glasova u ovoj Izbornoj jedinici, tek tada postaje vidljivo koliko je težak poraz Karla Starčevića.


Mnogi su skloni tvrdnjama kako sve ipak dolazi na naplatu. Pri tome se misli na brojna predizborna obećanja iz 2017. pomoću kojih su HSP i Starčević lako pobjedili HDZ. Za ove izbore se Starčević bavio puno skromnijom predizbornom retorikom, baziranoj na tezi kako će se zalagati za svakog čovjeka.


Nakon loših izbornih rezultata sada su i unutar HSP-a sve glasnije tvrdnje po kojima Karlo Starčević treba odstupiti s kormila stranke koja u Lici ima dugu tradiciju i mnoge poklonike zahvaljujući osnivaču dr. Anti Starčeviću.


S nositeljem kandidacijske liste Karlom Starčevićem, Desna liga je u IX. Izbornoj jedinici dobila tek 1,13 posto glasova.