Svaka čast

Veliko srce klinaca iz Lovinca: Kako je Ličanka Nora postala Riječanka Lajka

Marin Smolčić

Klinci iz skromnog Lovinca pokazali su oodraslima kako je svaka pomoć dobro došla, a svaki život je važanLOVINAC/RIJEKA Kada se prošle jeseni oko Osnovne škole „Milan Sekulić“ počelo vrzmati maleno crno štene klinci su mu odmah priskočili u pomoć. 


Hranili su malenu kujicu mješanku, dali su joj ime Nora, kupali, timarili i mazili. Čak su se u novim obavezama podijelili i bili s Norom i vikendima kada nema nastave. Dolazili su hladniji dani i Nori je trebao smještaj. Budući da svako domaćinstvo u Lovincu uvijek  ima psa i mačku Nori je bilo teško naći novi dom. Klinci su u pomoć pozvali Udrugu za zaštitu životinja „Animalika“ iz Gospića.


Mala Nora uskoro je našla novo konačište u privremenom azilu za nezbrinute pse u Gospiću. Predsjednica Animalike Mili Šimac Dušević prepričala nam je nastavak ove priče. 
-Kontaktirajući s našom udrugom javila nam se jedna obitelj iz Rijeke, inače veliki poklonici držanja kućnih ljubimaca. Tražili su psa veličine i izgleda poput Nore. Preuzeli su Noru i ona je tako postala Riječanka. Neizmjerno me raduje kad znam da tamo negdje u Lovincu rastu mali ljudi koji pod utjecajem svojih roditelja i učiteljica odlučuju mijenjati ovaj svijet i žele ga učiniti boljim mjestom za život. Mala crna njuškica Nora koju je, kako to već biva, netko tjerao, drugi je pak hranio, a treći dao dom i sigurnost. I tako je ovo postala  još jedna priča sa happy endom: Nora se sad zove Lajka i uživa u svom domu sa obitelji koja živi u Rijeci, a velike zasluge idu djeci velikog srca iz Lovinca. Djeca iz Lovinca na ovome nisu stala. Prikupljala su plastičnu ambalažu i taj otpad pretvorila u novac. Ovih dana na naš žiro-račun djeca su poslala 500 kuna kako bismo kupili hranu za naše štićenike. Nije bogatstvo, ali će nam svakako pomoći. Pouka ove priče je: nemoj okrenuti glavu i očekivati da će netko drugi učiniti nešto – sam budi promjena i prevrni nebo i zemlju da neka njuška bude spašena. Jer svaki život je bitan. Hvala Vam mali ljudi, hvala od  srca jer ste tako vrijedno radili te na svoj način doprinjeli dobrobiti njuškica AnimalLike, pripovjeda predsjednica Animalike Mili Šimac Dušević.Stara učiteljska poslovica kaže: „Ulaganja u znanje i odgoj uvijek se vraćaju. Dobro za još bolje, a ono loše za još gore.“


Tako su klinci iz skromnog Lovinca pokazali nama oodraslima kako je svaka pomoć dobro došla, a svaki život je važan.