"Jesen u Lici"

Izložba autohtnih pasmina stoke okupila brojne uzgajivače i posjetitelje

Marin Smolčić

Snimio M. SMOLČIĆ

Snimio M. SMOLČIĆ

Posjetitelji su mogli vidjeti pasmine konja kao što su posavski i hrvatski hladnokrvnjak, goveda pasmine buša, ovce ličke pramenke, kao i brojne pasmine koza, svinja, magaraca... 


GOSPIĆ Ministrica poljoprivrede Marija Vučković obišla je danas Stočnu tržnicu pored Gospića gdje se pripremala izložba autohtonih pasmina stoke. Pri tome je izrazila zadovoljstvo smjerom kojim se razvija cijela tradicijska izložba “Jesen u Lici”.


Jutros je otvorena izložba autohtonih pasmina stoke najčešće vezane uz hrvatsko podneblje. Posjetitelji su mogli vidjeti pasmine konja kao što su posavski i hrvatski hladnokrvnjak, goveda pasmine buša, ovce ličke pramenke, kao i brojne pasmine koza, svinja, magaraca… Uz Ličko-senjsku županiju kao glavnog organizatora ovaj dio manifestacije „Jesen u Lici“ pomogla je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Udruga uzgajivača goveda pasmine buša na nacionalnoj razini ima sjedište u Gospiću pa se nazočnima obratio tajnik udruženja Ante Franić, ugledni uzgajivač buša iz Gospića. 


-Drago mi je što smo mi uzgajivači goveda buše započeli jednu ozbiljnu i pozitivnu priču koja se proširila po cijeloj Hrvatskoj. Danas smo ovdje u Gospiću prezentirali ukupno 20  autohtonih hrvatskih pasmina pa smo se i po tome približili broju kakve viđamo u  državama Europske unije. Stoga sam uvjeren da ćemo tako nastaviti i s ponosom prezentirati ta bogatstva s kojima raspolaže Hrvatska, rekao je Ante Franić. Slično je govorio i Zdenko Ivkić iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i  hranu.


 


Porast broja izlagača


 


-Moram reći da sam ponosan što je ovo jedina izložba u Hrvatskoj koja bilježi stalni porast broja izlagača i autohtonih pasmina, dok ostale slične izložbe stagniraju ili opadaju. Ovdje će biti izloženo ukupno 160 grla autohtonih pasmina.  Zato bih se još jednom zahvalio organizatorima i uzgajivačima što su si dali truda da bi javnosti prikazali dio bogatstva s kojim raspolažemo. Tim prije što su neki uzgajivači došli izdaleka. Zato vjerujem da je Jesen u Lici na najboljem putu da postane najveća tradicijska izložba u Hrvatskoj, posebno po pitanju autohtonih pasmina stoke, istaknuo je Zdenko Ivkić.


 


Ravnatelj uprave za stočarstvo Ministarstva poljoprivrede Zdravko Barać također je posebno pohvalio kvalitetu ove izložbe i njenu odličnu organizaciju.


-Upućujem iskrene čestitke uzgajivačima i Ličko-senjskoj županiji koji zajedničkim trudom pokazuju da je ovo izložba koja se i dalje razvija i širi te da svojim kvalitetama daleko nadilazi neke slične manifestacije. Posebno zahvaljujem županu Petryju koji je već ranije naglasio kako uz tradicijsku izložbu zanata i proizvoda ovoga kraja želi imati vrhunsku izložbu autohtonih pasmina stoke i  pokazati sve one vrijednosti ove, ali i drugih županija. U tom smislu je ove godine načinjen značajan iskorak.


Druga vrijednost ove izložbe je činjenica što je ona bazirana na izvornim hrvatskim pasminama, dijelu naše hrvatske nacionalne baštine s kojom se svakako moramo ponositi, istaknuo je Zdravko Barać iz Ministarstva poljoprivede.


U kontekstu dosadašnjih Mjera potpore uzgajivačima stoke Barač je istaknuo brojne poticaje koji svakako pomažu poljoprivrednicima da lakšim načinom ostvare olakšanje u svojem poslu. Pri tome je resorno Ministarstvo zadržalo Mjere kojima se olakšava uzgoj autohtonih uzgojnih grla. 


Župan ličko-senjski Ernest Petry je unatoč brojnim obavezama ipak  stizao je na brojna događanja. Tako je bilo i na ovom detalju trodnevne izložbe.


Rekordna “Jesen u Lici”


 


-Ovom manifestacijom dokazujemo da naš gospodarski razvoj u jednom segmentu vidimo i u njegovanju tradicije. Uz stočarstvo to su turizam, drvna industrija… U tome treba istaknuti proizvodnju hrane. Puno snage ćemo u narednom periodu uložiti i u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora i svim tim elementima. Ponosan sam  što je ovogodišnja Jesen u Lici s 350 izlagača na dvjema lokacijama postala rekordna.


Unatrag godine i nekoliko mjeseci Ličko-senjska županija je pokrenula više od 110 razvojnih projekata, po svim gradovima i općinama. U tome ćemo koristiti fondove EU-a, uz  veliku pomoć Vlade RH. Imali smo vrlo zanimljivu prezentaciju projekta pokrenutog prije nekoliko mjeseci, a to je Centar za poljoprivredu i stočarstvo na brdsko-planinskim područjima.  To će biti šest modula, šest ustanova, šest upravnih zgrada kroz koje ćemo razvijati genetiku, stočarstvo, gastro-ponudu… Vrlo skoro krećemo s projektiranjem tih modula, prva sredstva su već osigurana pa ćemo uskoro na ulazu na autoput kod Gospića imati šest zgrada, prostor za izložbeni sajam s tribinama koji neće živjeti jednom u godini jer će se koristiti za cijelu brdsko-planinsku Hrvatsku, s čime ćemo prijeći na međunarodnu razinu. Mislim da smo na dobrom putu i za sve vas koji se svojim trudom i znanjem borite kako bi stvorili egzistenciju za svoje obitelji, a pri tome skrbite o našoj tradiciji. Hvala vam svima i izložbu autohtonih pasmina proglašavam otvorenom,  zaključio  je župan Ernest Petry.


Cijelo vrijeme održavanja Jeseni u Lici posjetitelji će se moći besplatno provozati kočijama i konjskim zapregama ulicama Gospića.