Gimnazija Gospić

Gospićki ispit iz matematike poništen, novi danas pisan u Zagrebu

Marin Smolčić

Gimnazija Gospić

Gimnazija Gospić

Ocjenjivači testova iz matematike iz Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja posumnjali su u mogućnost da je šestero naših učenika prepisivalo dijelove završnog ispita. Mi smo prema naputku resornog Ministarstva tim učenicima osigurali prijevoz za Zagreb gdje su danas pisali novi test. Koliko sam doznao na sličan način je sumnja izražena u još dvadesetak slučajeva u Hrvatskoj, potvrdio nam je ravnatelj Štampar 


GOSPIĆ Šestero učenika gospićke Gimnazije s identičnim i nepotpunim odgovorima iz matematike od jutros su bili primorani ponavljati ispit. Ispite su pisali u Zagrebu, što nam je potvrdio i ravnatelj Gimnazije prof. Josip Štampar.


– Ocjenjivači testova iz matematike iz Nacionalnog centra za vrednovanje obrazovanja posumnjali su u mogućnost da je šestero naših učenika prepisivalo dijelove završnog ispita. Mi smo prema naputku resornog Ministarstva tim učenicima osigurali prijevoz za Zagreb gdje su danas pisali novi test. Koliko sam doznao na sličan način je sumnja izražena u još dvadesetak slučajeva u Hrvatskoj, potvrdio nam je ravnatelj Štampar.
Maturanti Gimnazije Gospić pisali su završni ispit iz matematike osnovne i više razine dok ih je nadgledala  profesorica hrvatskog jezika Anela Serdar Pašalić. U kraćem razgovoru nam je rekla kako se ne  želi izjašnjavati oko cijelog slučaja.


– Svi mi potpisujemo izjavu o tajnosti podataka i ne možemo davati nikakve izjave. Svi smo u malim sredinama aktivni na bilo koji način i podložni smo raznim utjecajima i kritikama. Osobnim i profesionalnim statusom i referencama ne želim odgovarati na takve floskule jer vrlo odgovorno radim svoj posao i za to imam rezultate, rekla nam je prof. Anela Serdar Pašalić.


S obzirom da ova ugledna gospićka profesorica ima zapaženo mjesto u gradskom i županijskom HDZ-u, mnogi u ovome vide post-izborni „lov na vještice“.


Osim toga prof. Anela Serdar Pašačić vijećnica je HDZ-a u Županijskoj skupštini,  dugogodišnja je i vrlo uspješna voditeljica Amaterskog kazališta Gospić, vodi ogranak Zajednice žena „Katarina Zrinski“ Gospić i vrlo je angažirana u društvenom životu zajednice.


Naši sugovornici dodaju kako su svi oni, kao i roditelji ogorčeni odlukom o poništenju te da će prema najavama roditelji satisfakciju tražiti putem suda.