Djeca velikog srca

Humanitarci bez premca: Kosinjski školarci srca “kao najveći autobus”

Marin Smolčić

Kraj godine završili smo s još jednom humanitarnom akcijom pod nazivom »Plastičnim čepovima do skupih lijekova«. Sakupljene čepove poslali smo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma sa sjedištem u Čakovcu, kaže ravnateljica škole Zrinka VukelićGORNJI KOSINJ – Neraskidivi dio svakoga Božića u Lici već su desetljećima božićni sajmovi na kojima vrijedna i kreativna djeca na svojim štandovima prodaju različite ukrasne i uporabne predmete. Sav prihod takvih prodaja uvijek je bio namijenjen socijalno ugroženima u Hrvatskoj i u svijetu. Zbog epidemioloških razloga ove godine takva su događanja nestala.


Učenici i učitelji OŠ »Anž Frankopan« iz opustjelog Gornjeg Kosinja ipak su našli načina da njihov altruizam dopre do potrebitih.


Združenim snagama


Ravnateljica škole Zrinka Vukelić nam pojašnjava:
– Unatoč svemu nismo se željeli obeshrabriti, već smo nastojali dobrim djelima pomoći potrebitima i pružiti im nadu u bolje sutra, a ove blagdane učiniti ljepšima. Kraj godine završili smo s još jednom humanitarnom akcijom pod nazivom »Plastičnim čepovima do skupih lijekova«. Ovu i prošlu godinu učenici i djelatnici naše škole, ali i mještani te ljudi dobre volje iz drugih gradova, pridružili su nam se u akciji sakupljanja plastičnih čepova. Sakupljene čepove poslali smo Udruzi oboljelih od leukemije i limfoma sa sjedištem u Čakovcu. Oni će njihovom prodajom dobiti određena novčana sredstva koja će im svakako pomoći u nabavci skupih lijekova i nekome zasigurno spasiti život. S ovom humanitarnom akcijom nastavljamo i nadalje. Osim ove akcije redovno sudjelujemo i u UNICEF-ovom projektu »Škole za Afriku«, a tijekom mjeseca listopada proveli smo i akciju »Ružičasti listopad – Mama budi zdrava.«


Blagdanski ugođaj


– Naša mala škola još uvijek radi »uživo«, stoga smo našoj djeci željeli uljepšati boravak u njoj i ispuniti je blagdanskim ugođajem. Ne možemo svi činiti velika djela, ali možemo činiti mala djela velikom ljubavlju, rekla nam je ravnateljica Zrinka Vukelić.


OŠ »Anž Frankopan« iz Gornjeg Kosinja sada broji samo 15 učenika u svih osam razreda, od čega ih je 12 učenika-putnika iz prostrane Kosinjske doline. Na ovaj način svega troje učenika pješice dolazi u školu, a i to je upitno u vrijeme redovnih godišnjih poplava kada su čamci Stožera civilne zaštite jedino prijevozno sredstvo do škole. HEP je već počeo radove na izgradnji sustava HES-Kosinj. Izgradnjom nove brane stvorit će se akumulacijsko jezero pod kojim će nestati mnoga mjesta, crkve, groblja… I škola iz ove priče!