Tko je na listi

“Budi svoj”: HSP predstavio kandidate za Liku

Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Foto Marin Smolčić

Listu za župana predvodi vlasnik najveće ličke pekare Danijel Tušak, za zamjenika se kandidira Tino Ostović, također poznati poduzetnik iz Otočca, a gradska garnitura ostaje ista – Kristina Prša i Karlo StarčevićPod sloganom »Budi svoj«, predstavljeni su kandidati Hrvatske stranke prava na skorašnjim lokalnim izborima. Kako je istaknuo predsjednik županijskog HSP-a Milan Mataija, na listama ove stranke naći će se isključivo imena dokazanih članova, mahom poduzetnika i uspješnih gospodarstvenika.


Tako listu za župana predvodi poznati gospićki poduzetnik, vlasnik najveće ličke pekare, 41-godišnji Danijel Tušak, dok se za zamjenika kandidira Tino Ostović, također poznati poduzetnik iz Otočca. Gradska garnitura grada Gospića ostaje ista pa su na kandidacijskoj listi zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i aktualni gradonačelnik Karlo Starčević.


Govoreći o promjenama nastalim na razini Grada Gospića, zamjenica Kristina Prša se zahvalila građanima koji su prepoznali mnoge pozitivne pomake u novom načinu rada Gradske uprave.


Rad, rad i – rad
– Gradski proračun je prije četiri godine bio u velikim minusima. Tada smo obećali i proveli rad, rad i samo rad, a pritom smo se pokazali uspješnima pri povlačenju znatnih sredstava iz EU fondova. Gradska uprava je depolitizirana, ulagali smo u ljudske kapacitete, poštovali struku i na taj način uspjeli provesti mnoge zapažene EU projekte, rekla je Prša.


Kandidat HSP-a za župana ličko-senjskog, Danijel Tušak, javio se putem videolinka jer se trenutno nalazi u samoizolaciji. Ovaj poznati Gospićanin godinama je na čelu tvrtke s 50 zaposlenih, a u rodni Gospić vratio se nakon završetka srednje škole i fakulteta u Zagrebu.– Zahvaljujući mojoj obitelji bio sam jedan od rijetkih sretnika kojega je nakon povratka sa školovanja čekalo radno mjesto. Posljednjih nekoliko godina svjedočimo nečemu novom, a to je da u Gospiću možemo slobodno razgovarati, pa čak i kritizirati politiku.


Za to smatram zaslužnim gradonačelnika Karla Starčevića i njegove suradnike. Tako su utišani politički moćnici pa je građanima pokazano da se više ne moraju bojati ničega dok god pošteno rade. To je motiviralo mnoge mlađe ljude da se priključe HSP-u kako bi se nastavila transformacija ovoga Grada i Županije.


Naše liste čine ljudi koji su se dokazali radom i poštenjem. Mnogi akteri političkog života nastoje kupiti naklonost građana istim pričama, dakle isto govore svake četiri godine. Zato smo čvrsto odlučili prestati gurati glavu u pijesak i prekinuti devastaciju najveće i najljepše hrvatske županije.


Znamo da jedino mi od svih ponuđenih političkih opcija možemo pokrenuti gospodarstvo. Svoja iskustva, znanje i energiju želimo staviti u službu razvoja, istaknuo je Tušak.


Novo lice grada


Aktualni gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević naveo je dio realiziranih projekata koji su, prema njegovom mišljenju, promijenili lice grada i znatno povećali životni standard građana.


– Najponosniji sam zato jer smo radom i odgovornošću u protekle četiri godine proračun izveli iz »debelog minusa« koji je iznosio 20 milijuna kuna. Onda se netko pita što smo mi to napravili?! Otjerali smo uhljebe koji su preko svojih tvrtki isisavali novac poreznih obveznika.


Do tada su neki poduzetnici gradu naplaćivali usluge po tri milijuna kuna, a danas to naš »Komunalac« rad i za manje od 500.000 kuna. Raskinuto je 60-ak štetnih ugovora. Gradski vozni park bio je u funkciji privatnih vozača i lokalne politike.


Grad Gospić konačno je sanirao Budačku ulicu, realizirali smo bežični Internet, kreće cjelovita aglomeracija, vratili smo velikog Teslu u grad… Povukli smo više od 350 milijuna kuna iz EU fondova, unaprijedili socijalnu politiku, isplatili božićnice umirovljenicima, smanjili cijene u dječjem vrtiću…


Uskoro s radom kreće energana u Poslovnoj zoni, u tijeku je gradnja Centra HAK-a, u nekadašnjem PPK-u Velebit kreću nove proizvodne linije, istaknuo je između ostaloga gradonačelnik Starčević koji je ponovio da u Gradskoj upravi više nema strančarenja i »mahanja zastavicama«, već se intenzivno radi kako bi Gospić bio još bolje mjesto za život.