Župan primio veterane

Hrvatski branitelji s Kosova nisu ostvarili nikakva prava

Marin Smolčić

Foto H. Jurković 

Foto H. Jurković 

Tijekom službenog prijema župan Petry još jednom se zahvalio svim Albancima koji su tijekom Domovinskog rata branili Hrvatsku, a veliki broj ih je branio Liku 


GOSPIĆ Tijekom obilaska nekadašnje ličke bojišnice danas je župan ličko-senjski Ernest Petry ugostio članove Moto kluba Veterani- Croatia, Moto klub Veterani UČK iz Republike Kosovo, pripadnike Kluba veterana 9. gbr Vukovi i članove Kluba 118. brigade ZNG Gospić. Moto klub Veterani- Croatia tradicionalno od 2009. godine organizira moto defile „Ponos ratnih veterana u Kninu“ povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i vojno-redarstvene operacije „Oluja“, a na ovogodišnje obilježavanje pozvali su i Moto klub Veterani UČK iz Republike Kosovo, među kojima ima sudionika Domovinskog rata u Hrvatskoj. Nakon Knina, veterani su obišli Ličko bojište jer je dosta Kosovara u ratu branilo ovo području.


 
Tijekom službenog prijema župan Petry još jednom se zahvalio svim Albancima koji su tijekom Domovinskog rata branili Hrvatsku, a veliki broj ih je branio Liku.


 


-Kao Gospićanin znam s koliko ste žara branili Liku i cijelu Hrvatsku. Ujedno vam čestitam što ste ostvarili svoj kontinuitet i stvorili vlastitu državu. Sada ste državotvoran narod na karti Europe i svijeta. U Hrvatskoj ste i prije imali prijatelje, a to se prijteljstvo i uvažavanje znatno povećalo tijekom Domovinskog rata. Uvijek ste dobro došli u našu županiju i hvala vam što ste u  Hrvatskoj gdje se morate osjećati kao kod kuće.


 


Svi vi dragovoljci, bez obzira odakle ste stigli, stvarali ste ovu državu i na tome vam moramo vječno biti zahvalni, poručio je župan Petry i pozdravio predstavnike svih braniteljskih udruga.


Pojašnjenje gostovanja članova Veterana iz UČK Kosovo dao je Ratko Dragović, bajker iz MC Veterani-Croatia. 


 


-Najprije smo obišli južno bojište kod Koanvala, gostovali kod 4. gardijske brigade HV, a jučer smo bili u Kninu. Nas i suborce sa Kosova vežu ratna događanja, ali i poslijeratna druženja jer smo dva navrata bili kod njih u gostima. To je mlada država, sa sličnim problemima kao i kod nas. Prošli su svoju golgotu u ovome ratu, gdje je kao i kod nas, na Kosovu stradalo puno civila.


Snimio H. JURKOVIĆ

Snimio H. JURKOVIĆ


 


Želimo de danas u miru povezati u bajkerske asocijacije i putivati diljem Europe. Korona nas je sve pomalo zakočila, ali ne sumnjam da će i to proći, rekao je Dragović.


O problemima priznanja brtaniteljskog statusa i zakonskih prava braniteljima s Kosova govorio je Tom Kačinari, predsjednik Zajednice braniteljskih udruga RH. Pri tome je iznio podatak po kojem je gotovo 2 900 Albanaca sudjelovali u obrani RH, pri čemu ih je 87 poginulo, a 37 se vode kao nestali.


 


Nazočne je u ime Kluba veterana 9. gbr Vukovi pozdravio predsjednik Antonio Šebalj, dok je u ime Kluba 118. brigade ZNG-a govorio predsjednik Pajo Brkljačić.


 


-Sjećam se naših zajedničkih proboja u smjeru Ličkog Osika gdje su poginuli mnogi naši suborci. Bila su to vrlo teška vremena kada je hrabrost i upornost svih branitelja bila na kušnji. Naše suborce Albance niti onda niti danas ne izdvajam po bilo čemu. Slušao sam gospodina Kačinarija i iskreno mi je žao što mnogi zaslužni branitelji sa Kosova niti danas nisu riješili svoj status, naglasio je Pajo Brkljačić.


 


Bajkeri su potom obišli planinski prijevoj Ljubovo i zapalili svijeće kod spomenika „Pobjednik“ u čast poginulim hrvatskim braniteljima u VRO „Oluja“.