Humanost umjesto turizma

Hostel Sveti Rok čeka izbjeglice iz Ukrajine. Potpisali su ugovor za smještaj njih 50

Marin SmolčićSVETI ROK – Netom započeta turistička sezona trebala bi u Hrvatskoj biti bolja od one iz 2019. godine koju često volimo isticati kao rekordnu. Mnogi turistički kapaciteti u kontinentalnim dijelovima Hrvatske odlučili su se okrenuti humanitarnom aspektu pa su se odazvali na Javni poziv i potpisali ugovore o smještaju izbjeglica iz Ukrajine. Među njima je i iznimno popularni hostel Sveti Rok. Vlasnica hostela je Ivana Holjevac Bilen koja nam je definirala sadašnju situaciju.


– Prošlog tjedna sam potpisala ugovor o smještaju 50 izbjeglica iz Ukrajine u svih 12 soba hostela. Sobe su još uvijek prazne jer izbjeglica zasad nema, ali smo se obavezali za prijem tih ljudi. Ovih dana smo sasvim očekivano zatrpani pozivima turista, mahom ranijih gostiju koji bi željeli opet boraviti u našem hostelu. Taj potencijalni buking nam je svakako sjajan kompliment, ali se moramo ponašati u skladu s potpisanim ugovorom – rekla nam je vlasnica hostela. Što se tiče komunikacije s izbjeglicama, ona ima rješenje i za taj problem.


– Jedna naša pomoćna kuharica je Ukrajinka, udana u Hrvatskoj, i sjajno govori hrvatski jezik. S time svakako nećemo imati nikavih problema niti zapreka u komunikaciji!
Područje Svetog Roka zadnjih je godina postalo prepoznatljivo s vrlo raznolikom i atraktivnom turističkom ponudom, gdje se gostima nudi aktivni turizam, lov i ribolov, kupanje na jezeru Sveti Rok, boravak u prirodi i vožnja biciklom na brojnim uređenim stazama po Velebitu i okolici. Osim toga, gostima je iz Like samo potrebno »preskočiti« Velebit i naći će se na plažama Jadrana!